Ítélethirdetés az orvvadászattal vádolt vadász ügyében

Vissza a címlapra
Ítélethirdetés az orvvadászattal vádolt vadász ügyében

A Kecskeméti Járásbíróság orvvadászatban bűnösnek találta és 2 évre próbára bocsátotta azt a 75 éves hivatásos vadász foglalkozású vádlottat, aki az illetékes vadásztársaság, illetve a tulajdonos beleegyezése nélkül helyezett el hattyúnyakcsapdát egy lajosmizsei bekerítetlen ingatlan területén. Ugyanakkor - nem jogerősen - az állatkínzás miatt emelt vád alól felmentették.

Az ítélet szerint a vádlott - a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény rendelkezéseit megszegve - az általa készített, rókák elfogására kialakított hattyúnyak csapdát helyezett el az illetékes vadásztársaság és az ingatlan tulajdonosának beleegyezése nélkül egy ingatlanon, ami orvvadászatnak számít. A hattyúnyakcsapda kihelyezését követően egy férfi a szomszédos vadászterületen szabálytalanul, póráz nélkül sétáltatta a 3 év körüli nagytestű kutyáját. Az állat figyelmét felkeltette a csapdában elhelyezett csali falat, amelyhez odafutott, azonban a csapdába esett és elpusztult.

A bíróság álláspontja szerint egyrészt nem volt alátámasztható az, hogy a vádlott a kutya elpusztítására törekedett volna, másrészt pedig nem volt a terhére róható, hogy a közeli vadászterületen, póráz nélkül sétáltatott kutya elszabadult és a csapdába esett. Ezzel előre számolnia nem kellett. A vádlottat gondatlanság terhelte a kutya elpusztulása tekintetében, azonban az állatkínzás - a törvény értelmében - csak szándékosan követhető el.

A bíróság nyomatékos enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott idős korát és büntetlen előéletét, ezért nem szabott ki büntetést.

Az ítélet ellen az ügyészség fellebbezett a vádlott bűnösségének az állatkínzás vonatkozásában történő megállapítása érdekében. A fellebbezésről a Kecskeméti Törvényszék dönt.