Ismét világbajnoki döntőben a Bányai robotika csapata

Vissza a címlapra
Ismét világbajnoki döntőben a Bányai robotika csapata

A World Robot Olympiad verseny a világ legnagyobb általános és középiskolásoknak szóló versenye. A világszervezetnek közel 85 tagországa van. Három életkori kategóriában rendeznek versenyeket több mint 15 éve.

A világbajnoki döntőre a nemzeti fordulók legjobb csapatai kvalifikálhatják magukat. Idén több mint 60 csapat nevezett a hazai versenyre. A verseny két kategóriában és három életkori korosztályban zajlik.

A Regular kategóriában egy feladatot kell a csapatoknak megoldani az általuk tervezett, épített és programozott robot segítségével. A robotnak a programja alapján önállóan kell a tesztpályán működnie és két perc alatt kell megoldania a feladatot minél precízebben.

Az Open kategóriában egy témához kapcsolódó kutatási feladat elvégzése a cél. A megoldás bemutatására a csapatnak egy működő, robotokat használó modellt kell létrehoznia, amelyet a közönségnek és a szakmai zsűrinek kell bemutatni. Adott értékelési szempontok alapján pontoz a zsűri. A bemutatáshoz a csapatoknak egy öt perces videót és egy tanulmányt is készíteniük kell angol nyelven, és a versenyen angol nyelvű előadás formájában is be kell mutatni az eredményeiket, valamint a kérdésekre válaszolva meg is kell védeni azt.

Az idei évben a téma az energiatermelés, hasznosítás, tárolás területekhez kapcsolódott.

A Bányai Gimnázium három csapattal vett részt a versenyen, amelyet az idei évben online formában rendeztek meg. Az Open kategóriában ez nem jelentett nagy különbséget a személyes jelenléten alapuló versenyhez képest. Csupán a projekt bemutatóját és zsűri előtti megvédését kellett online csatornán megoldani.

Az Open Junior kategóriában induló 7-8. évfolyamos diákok kutatási témaként a fitnesztermekben található gépekkel termelhető elektromos energia hasznosítását vizsgálták. A koncepció szerint a megtermelt energiával egy robotporszívót működtetettek, amely a terem takarítását végezte autonóm módon. Felépített és működő modellel mutatták be a projektet, amely több különböző mikrokontrollert tartalmazott és a két különböző programnyelven készítették el a diákok a vezérlő algoritmusokat.

A projekt angol nyelvű bemutató videója:

A zsűri döntése alapján a Bányai csapata országos 1. helyezést ért el, és elnyerte a jogot, hogy a novemberi világbajnoki döntőn képviselje Magyarországot. A világverseny döntője szintén online keretek között zajlik majd.

A csapat tagjai: Tóth Hanga Katalin, Kakuszi Bence, Forgó Olivér

Felkészítő tanár: Ambrus-Huszárik Tamara, Kiss Róbert

Az Open Senior kategóriában induló 8-9. évfolyamos diákok kutatási témája a gravitációs energiára épülő energiatároló volt. A kutatásban számítással igazolták az ötlet megvalósíthatóságát, valamint építettek egy működő modellt is, amely szemlélteti mindezt. Jelenleg az elektromos energia tárolása nehezen megoldható. A Lítium akkumulátorok jelentik sokak szerint a megoldást, de ezek előállítása környezetszennyező, újrahasznosítása pedig csak részben megoldott. Az új energiatárolási módszerek ezért egyre nagyobb szerepet kapnak.

A csapat a modell megalkotásakor programozható robotokat és három különböző programnyelvet használt a vezérlő algoritmusokhoz.

A szakmai zsűri döntése alapján a Bányai csapata az országos 1. helyezést érte el a versenykategóriájában.

A projekt angol nyelvű bemutató videója:

A csapat tagjai: Kovács-Bánhalmi Hédi Zita, Nyiri Kata Luca, Mihalik Sára

Felkészítő tanár: Máthé Ildikó, Kiss Róbert

A Regular Junior kategóriában induló 6. évfolyamos diákokból álló csapat munkáját jelentősen megnehezítette az online oktatás, de fegyelmezett munkával sikerült a projektfeladatot megoldaniuk és országos 4. helyezést értek el.

A verseny hivatalos weblapja: https://wro.hu/