Innovációs Fórum a kamarában: Kecskemétre ért az országos konzultációsorozat

Vissza a címlapra
Innovációs Fórum a kamarában: Kecskemétre ért az országos konzultációsorozat

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2019. február 5. és március 6. között, összesen 25 helyszínen Országos Innovációs Fórumot szervez, melynek keretében február 21-én, csütörtökön Kecskemétre látogatott. Az összes megyét érintő, széles körű összefogással létrejövő rendezvénysorozat célja Magyarország újjászerveződő innovációs környezetének megalapozása és a megújuló KFI rendszerrel, pályázatokkal kapcsolatban felmerülő javaslatok, igények országos felmérése. A szervezők az Országos Innovációs Fórum megyei eseményeire a kutatás-fejlesztésben és innovációban érintett minden helyi és térségi szereplőt vártak, illetve várnak. (Fotók: Kovács Réka)

A kutatás-fejlesztés és innováció, a digitalizáció, az Ipar 4.0 technológiák meghatározó szerepet töltenek be napjaink fejlődési versenyében. Jelenleg hazánk az Európai Unió összesített innovációs eredménytábláján a mérsékelt innovátor mezőnyben szerepel, ezért cél, hogy Magyarország 2030-ra a jelentős innovátorok közé emelkedjen.

E cél elérése érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) 2019. február 5. és március 6. között Országos Innovációs Fórumot szervez. A fórum kiemelt szakmai partnere a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK).

Az NKFI Hivatal egyik legfőbb célkitűzése az innováció széles körű hozzáférhetőségének biztosítása, társadalmi jelentőségének fokozása, gazdaságfejlesztési képességének emelése, hogy minél több, eddig inaktív szereplő lépjen be az innovációs térbe.

A csütörtökön rendezett kecskeméti fórumon elhangzott, hogy Bács-Kiskun megyében működik a 4. legtöbb vállalkozás az országban. Az ipari termelésben a 7., az ipari termelés növekedése pedig a második legnagyobb az országban. Kutatás-fejlesztési és innovációs céllal 2015-2018 között 195 projekt keretében 13,4 Mrd Ft támogatást kaptak Bács-Kiskun megyei szervezetek (felsőoktatás intézmények és vállalkozások). A források 3/4-e a vállalkozások támogatását célozta, a támogatások döntő többségét (93%) a kkv-k kapták. 178 kis- és középvállalkozás nyert támogatást a megyében. A támogatott projektek között a műszaki kutatások (járműtechnológia, fémmegmunkálás, alkatrészgyártás), e mellett még a mezőgazdaság területe jelentős.

A magyar gazdaság teljesítőképessége jelentősen fokozható, ha sikerül növelni a kis- és közepes vállalkozások innovációs képességét. Éppen ezért vonzóvá, érthetővé és széles körűen hozzáférhetővé kell tenni az innovációt. Az Országos Innovációs Fórum egyúttal a megújuló KFI rendszerrel, pályázatokkal kapcsolatos eddigi tapasztalatok, érdemi javaslatok és szakmai vélemények, valamint a felmerülő igények országos felmérése is egyben.

A széles körű szakmai összefogással megvalósuló rendezvénysorozat keretében az ITM és az NKFI Hivatal szakértői mellett Kecskeméten előadásokat tartottak többek között a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának, a Bay Zoltán Kutatóintézetnek, 19 egyetemnek és 25 szakképzési centrumnak a képviselői is.

Galéria (34 kép)

Összes kép letöltése