Ingatlanpiaci árak: mutatjuk mennyivel drágultak Bács-Kiskun megye településein az átlagárak

Vissza a címlapra
Ingatlanpiaci árak: mutatjuk mennyivel drágultak Bács-Kiskun megye településein az átlagárak

A hazai ingatlanpiacot jellemző árak az elmúlt 5 év távlatában, a fővárosban, illetve a vidéki nagyvárosokban ugrották a legmagasabbat. Bács-Kiskun megyében is jelentős emelkedést tapasztalhattak a vásárlók, itt csaknem 60 %-kal nőttek a lakóingatlanok átlagos négyzetméter árai idén januárban 2014 januárjához képest.

Családi házak négyzetméter árainak változása   

Bács-Kiskun megyében az általunk vizsgált települések közül kizárólag Jánoshalmán figyelhetünk meg visszaesést az árakban, itt tavalyhoz képest 36 százalékkal csökkentek a családi házak átlagos négyzetméter árai.

A legnagyobb áremelkedést a megye székhelye, Kecskemét mutatja. Az eladásra kínált házak Kecskeméten átlagosan 264 ezer Ft/m²-ről 325 ezer Ft/m²-re nőttek 2018 januárjáról idén januárra. További drágulást mutat Kiskunfélegyháza és Kiskunhalas is, ahol egy négyzetméter átlagosan 25-30 ezer forinttal növekedett az elmúlt egy évben.

Kalocsán ingadozás volt megfigyelhető, itt januárban a családi házak egy négyzetmétere átlagosan 122 ezer forintért került meghirdetésre. Baján pedig csak kis mértékben, mindösszesen öt ezer forinttal emelkedtek a házak átlagos négyzetméter árai 2018. január és 2019. január között.

Téglalakások négyzetméter árainak változása

A Bács-Kiskun megyei téglalakásokra vonatkozóan a családi házakhoz hasonló megállapításokat tehetünk. A legnagyobb mértékben - 27 %-kal - a kecskeméti téglalakások átlagos négyzetméter árai emelkedtek. Drágulást hozott az elmúlt egy év a bajai téglalakások esetében is, itt 173 ezer Ft/m²-ről 215 ezer Ft/m²-re nőttek az átlagárak.

A vizsgálatunk alá vett települések közül azonban Kalocsán és Kiskunfélegyházan csökkenés következett be a lakások átlagáraiban a tavalyi év januárhoz képest. A kiskunfélegyházi téglalakásokat nézve csak kis mértékben, átlagosan 2 ezer forinttal lett olcsóbb egy négyzetméter.

Ezzel szemben Kalocsán már jelentősebb visszaesés következett be a téglaépítésű lakások átlagárainak esetében a 2018. január és 2019. január közötti időintervallumban. Itt januárban 11 %-kal, azaz 17 ezer forinttal kisebb áron kínálták az eladó téglalakások egy négyzetméterét.

Változtak a bérbeadásra vonatkozó szabályok

Január 1-jétől módosultak az ingatlan-bérbeadással kapcsolatos adózási szabályok. A bérlőre áthárított, ingatlan használatával kapcsolatos díjakat - rezsit - idén már nem kell bevételként figyelembe venni a bérbeadásból származó jövedelem meghatározása során.  A szabályváltozás kitér azokra a bérbeadókra is, akik gazdasági társaságnak adják ki ingatlanukat. A lakás-bérbeadásából származó bevételből a kifizetőnek (cégnek) nem kell adóelőleget levonnia, ha a bérbeadó arról nyilatkozik, hogy bérbeadásból származó jövedelmének megállapításánál figyelembe kívánja venni az általa más településen 90 napot meghaladóan bérelt lakás díját. Ezek mellett a tárgyi eszközök (berendezések, bútorok) beszerzésére vonatkozó értékhatár 100-ról 200 ezer forintra nőtt. Így költségként (teljes összegben) vehető számításba a 200 ezer forint alatti a 200 ezer Ft alatti berendezéseket.

(ingatlannet.hu)