Imaséta a Kecskeméti Református Internátusban

Vissza a címlapra
Imaséta a Kecskeméti Református Internátusban

Imasétára hívták a diákokat 2015 novemberében a Kecskeméti Református Internátusban. A bibliakörök vezetői, és néhány diák munkájának nyomán a díszterem teljesen átalakult.

Meghittség, különös fényáradat, titok, zenés dicsőítés, belső csend. Ritka pillanatok, amitől máskor sajnáljuk az időt, amire olyan nehezen szánjuk rá önként magunkat. Pedig olyan felemelő, annyira jól eső, annyira fontos, hogy befelé nézzünk, önmagunkba, és mégis kifelé, Istenhez...

Idén második alkalommal állított össze bibliakör-vezető csapatunk a kollégistáknak imasétát. Igazi csapatmunka eredményeként áll össze egységes sétává egy útvonal, aminek segítségével a hétköznapokból kizökkenve arra hívjuk a diákokat, hogy élményszerű, a kamaszok számára is jól érthető, de feladatoktól sem mentes úton befelé figyeljenek. Idei témánk az éves programunkhoz szorosan kapcsolódó Lélek gyümölcse: "szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás/ mértékletesség" (Pál Galáciabeliekhez írt levele 5. rész 22.vers). Ez a gyümölcs egy egységet alkot. Olyan, mint a narancs, amely cikkeire bontható, minden részletében hordozza a teljes ízvilágot, mégis egységében, egészet formálva teljes gyümölcs. A Lélek gyümölcsét sokszor szőlőfürtként is ábrázolják. Isten ajándéka mindannyiunk számára. De, ami sokszor egyértelműnek tűnik, az mégsem egyszerű. A szeretetet (ami Krisztus kereszthalálán keresztül tökéletes) megélni, az örömöt (Isten szeretetében hozzá való tartozásunkat) megtapasztalni, a békességet megtalálni (a külső és belső háborúságainkban, tőlünk függetlenül) , a türelmet (idegesítő, lehetetlennek tűnő élethelyzetekben) megőrizni, a szívesség, jóság (másokra figyelés, adni tudás) áldozatait meghozni, a hűség értékét (élethelyzeteinkben, baráti, házastársi kapcsolatainkban) felismerni, a magunk szelídségét (másokkal szembeni magatartásunkban) gyakorolni, mértékletesen élni (határainkat felismerve) nem könnyű.

(A videó alatt a cikk folytatódik!)

Az egy hétig tartó imasétán a fiatalok megerősödhettek abban, hogy mindez ajándék, de döntéseink következménye is. Adventi készülésünk állomása ez a program. Megállás a rohanó világban, a tanulás feszített iramában, a családi élet hétköznapjaiban. Megállás, körültekintés, élményekkel gazdag elgondolkodtatás. Van lehetőségem választani, hogy életem igazi gyümölcsöt termő életté legyen.

" Én vagyok a szőlőtő és ti a szőlővesszők, aki énbennem marad én pedig őbenne az terem sok gyümölcsöt." (János evangéliuma 15. rész 5. vers) 

(Vincze Árpád - intézményi lelkipásztor, vallástanár)