II. Oroszlán Kupa - Értelmi fogyatékosoknak rendeztek versenyt Kecskeméten

Vissza a címlapra

Kecskeméti és Bács-Kiskun megyei értelmi fogyatékosokkal foglalkozó intézmények gondozottai számára szervezett közösen csapat sportversenyt a Kecskeméti Szent László Lions Club, a Kecskeméti Szent László Leo Club, és az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Mosolysziget Értelmi Fogyatékosok Nappali Ellátó Intézménye.

A versenyre 15 csapatot hívtak meg, kísérőikkel és szurkoló táborukkal együtt. A versenybe és a lebonyolításba csak úgy, mint tavaly a Kecskeméti Szakképzési Centrum Kada Elek Közgazdasági Szakgimnáziuma diákjait is bevonták. Akik minden 6 fős, sérültekből álló versenyzői csapathoz + 2 fővel csatlakoztak, valamint 6 fővel a lebonyolítási feladatokba is besegítettek.

A gondozókkal, a lions ifjúsági tagozata a Leo klub tagjaival, a szervező Kecskeméti Szent László Lions Club tagjaival és a most alakuló Első Honvéd Lions Club tagjaival együtt, közel 250-en vettek részt a rendezvényen. Az állomásokon a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola pedagógusai végeztek önkéntes munkát, 15 fővel.

A verseny állomásait a Mosolysziget Értelmi Fogyatékosok Nappali Ellátó Intézménye munkatársai állították össze, szintén önkéntes munkában. Így a versenyzők a 15 állomáson összemérhették tudásukat. Többek között, babzsák dobálásban és egyensúlyozásban, kapura rúgásban és célba dobásban, lufi ütögetésben, tekézésben és egy teszt kitöltésében is, mely az egészséges életmódról, mozgásról, étkezésről és diabeteszről szólt.

A sportverseny célja, túlmutatott az esélyegyenlőség megteremtésén. Az értelmi sérültek számára a teljes élet örömét nyújtó játék, a versenyszellem, a kapcsolatépítés, az együttműködés, az ügyesség - és mozgáskoordináció fejlesztése, egymás segítése, a mozgás élménye, a megszokott környezetből való kimozdulás, a győzelem mámora, mind-mind megvalósulhatott a rendezvény kapcsán. A versenyen csak győztesek voltak, hiszen a kupákon és a díjakon kívül, minden versenyző ajándékot, mezeket, tízórait és ebédet is kapott. A megjelenteket Keys Mária, a Lions Clubok Magyarországi Szövetsége II. Alkormányzója is köszöntötte.

A verseny lebonyolításába bevont leok egy, a lions klub által szervezett 3 napos érzékenyítő táborban készültek fel a feladatokra. A rendezvényen az egészségügyi végzettségű, illetve a Szent-Györgyi Albert Középiskolába járó fiatalok egészségügyi szűréseket is végeztek, a lions egyik kiemelt tevékenysége, a diabetesz elleni küzdelem jegyében vércukor szintet és vérnyomást mértek.

Egy-egy ilyen rendezvényen a fiatalok a szervezés elsajátításán túl, megtanulják az együttműködést, a toleranciát és a másság elfogadását. A résztvevők számára a klubtagokkal és az önkéntesekkel végzett közös feladatok során a generációk közötti határok is fellazultak.

A program megszervezéséhez a klub anyagi támogatást kapott a NEA-TF-18 Sz-0054 és az EFOP-1.3.5-16-2016-00890 azonosító számú pályázatokból, valamint a klubtagok és a szponzorok felajánlásaiból.