Így készülnek Kecskeméten a Mercedesek és a lökhárítók

Vissza a címlapra
Így készülnek Kecskeméten a Mercedesek és a lökhárítók

Mennyi idő alatt készül el egy autó a Kecskeméti Mercedesnél? Melyik a legnépszerűbb szín? Milyen termékeket gyártanak az autóipar számára a lökhárítókon kívül az SMP-ben? Mennyi idő alatt hozza vissza az árát egy 3D nyomtató? Két kecskeméti gyárban járt az autopro.hu

48 óra. Ennyi idő alatt szerelnek össze egy gépkocsit a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában. A T alakú gyártósor 1 kilométer hosszú, 152 munkaállomás van rajta, ahol a legtöbb esetben manuális szerelés folyik. Az egyes állomásokon 2 percet tölt egy autó, ennyi idő alatt végzik el rajta az aktuális munkákat. Minden autó pontos paraméterek alapján készül, konkrét egyedi megrendelésre. Érdekesség, hogy leggyakrabban fehér vagy fekete színben kérik a Mercedes modelleket, illetve a CLA-nál jellemző még a piros. A legritkább a matt ezüst szín, amelyet egyébként csak CLA vagy CLA Shooting Brake modellekre visz fel a gyártó. Egy műszak során nem készül két egyforma gépkocsi.

A gyártás egyébként 24 órában, 3 műszakban folyik. Just in time termelés van, azaz nincsenek raktárak, minden folyamatos mozgásban van, ezért a beszállítók szerepe, rugalmassága kiemelten fontos. Az Ipar 4.0 és a gyártás digitalizációja jegyében az adott munkafolyamathoz szükséges alkatrészeket automatizált, önjáró robotok úgy nevezett árukosarakban szállítják oda a megfelelő időpontban és mennyiségben. Az árukosarak előnye, hogy lerövidítik az összeszerelő munkatársak által megtett távolságokat, valamint lehetővé teszik, hogy a megfelelő alkatrészek legyenek hozzáférhetőek az összeszerelés folyamán. A rendszernek köszönhetően nincs szükség a korábban a termelés területén található alkatrész tartó állványokra. Az így felszabaduló terekben ergonomikus pihenőzónákat alakítanak ki a dolgozóknak.

Korábban megírtuk, hogy 2017. november 16-án adták át az indiai tulajdonú SMP gyárat Kecskeméten, ahol festett, lakkozott lökhárító modelleket és műszerfal elemeket gyártanak. A 30 milliárd forintból felépített üzem mintegy 100 ezer négyzetméteres alapterületen helyezkedik el, a termelés 44 ezer négyzetméteren folyik.

Az SMR Hungary fő vásárlói közt megtalálható az Audi, a BMW, a Fiat, a Mercedes-Benz, a Mini, az Opel, a Porsche, a Volkswagen, a Hyundai és a Kia valamint a Ford és Jaguar-Land Rover. Mosonszolnoki, mosonmagyaróvári és túrkevei gyáraiban, illetve a hegyeshalmi logisztikai központban közel 2500 munkatársat foglalkoztatnak.

A 2017. november 16-án megnyitott gyárban festett, lakkozott lökhárító modelleket és műszerfal elemeket gyártanak. A projekt 30 milliárd forintot tesz ki, ehhez a kormány 7,7 milliárd forinttal járult hozzá.

(Forrás: autopro.hu)