Időslátogató képzés kezdődik a CédrusNet program keretében

Vissza a címlapra
Időslátogató képzés kezdődik a CédrusNet program keretében

Időslátogató képzést indít május 18-án a kecskeméti CédrusNet program. Az új tanfolyamon résztvevők az egyedül élő nyugdíjasoknak és családjaiknak igyekeznek majd mindennapi hasznos segítséget nyújtani - tudósított a hiros.hu

Szemereyné Pataki Klaudia a szolgáltatás bevezetésével kapcsolatos sajtótájékoztatón kiemelte, a Cédrusnet egy olyan programcsomagot állított össze, amelynek egyre nagyobb az érdeklődő tábora, egyre több helyre jut el a városban. Ezzel az új szolgáltatásukkal pedig nagyon komoly segítséget nyújtanak az idősödő korosztály számára.

Rövid határidő alatt több mint 40-en jelentkeztek a képzésre, akik közül húszan már május közepén elkezdik a tanulást. Sárközy Erika a program szakmai vezetője elmondta: többek között szociálisgondozók, szociálpedagógusok, nyugdíjba készülők, illetve nevelőszülők adták be jelentkezésüket, de hozzátette, hogy tanár, üzemmérnök, könyvelő, szociális munkás is jelentkezett a felhívásukra.

A képzés résztvevői felkészítést kapnak a napi életvitelben nyújtott segítségadásra, és felkészítik őket a váratlan események kezelésére is. A tananyagban szerepelnek pszichológiai ismeretek, helyet kapott benne az etika, és az idősgondozást segítő eszközök megismerése. Ajánlott mozgásformákról is szó lesz, valamint az okostelefon és internet használata is része a képzésnek.

A programot egy felmérés előzte meg, amelyben jól látható, hogy az időseknek elsősorban lelki támaszra, emberi segítségre és beszélgetésre van a legnagyobb szükségük. A sajtótájékoztatón kiemelték, hogy az időslátogató nem gondozó, betegápoló. A tanfolyam nem jogosít egészségügyi gondozásra, csak a távol levő vagy elfoglalt családtagok gondoskodását, törődését igyekszik majd pótolni.

(hiros.hu)