Kecskeméten idén is megrendezik az Alzheimer-sétát a demenciával élőkért

Vissza a címlapra
Kecskeméten idén is megrendezik az Alzheimer-sétát a demenciával élőkért

Hatodik alkalommal rendezik meg Kecskeméten az Alzheimer-sétát a demenciával élőkért - jelentették be közös sajtótájékoztatón Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere és Dr. Pataki Mariann, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága (ESZII) igazgatója 2023. szeptember 13-án, szerdán. (Fotó: hiros.hu)

Mint elhangzott, a 2018 óta működő Kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda a kezdetektől fogva fontos küldetésének tartja a demenciával és az Alzheimer-kórral kapcsolatos társadalmi érzékenyítést, a prevencióban való aktív részvételt, valamint a betegek, a hozzátartozóik, illetve a velük foglalkozó szakemberek szakmai támogatását és tájékoztatását. Ennek jegyében immár hatodik éve rendezi meg az iroda az Alzheimer Café rendezvénysorozatot, valamint az Alzheimer-világnaphoz kapcsolódó figyelemfelhívó sétát. Ezek a rendezvények, és az iroda ilyen irányú tevékenysége szervesen beleilleszkedik a Települési Demencia Akcióprogramba. Amely egy országosan is egyedülálló kezdeményezés annak érdekében, hogy Kecskemét demensbarát településsé váljon.

2023. szeptember 21-én ismét megrendezésre kerül az iroda szervezésében az Alzheimer-séta. Az idei esztendő különleges abban a tekintetben, hogy a séta előkészületei a szokottnál is szélesebb körű együttműködésben zajlottak. A séta során használt szélforgók elkészítésében aktívan részt vettek az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Idősgondozó Szolgálata által ellátott idősek, valamint a Margaréta Otthon lakói is. Magán a programon szerepel majd mások mellett a Kecskeméti Kodály Zoltán Vegyeskar, és - immár hagyományosan - a szenior örömtáncosok csoportja is.

A sétát követő Alzheimer Caféra 2023. szeptember 26-án kerül majd sor. A rendezvény ezúttal a demencia pszichiátriai járó-, valamint a kórházi fekvőbeteg ellátásának szakmai és intézményi feladatait és lehetőségeit járja majd körül a meghívott vendégek, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Pszichiátriai Osztály és Járóbeteg Szakellátásának munkatársai segítségével.

Szemereyné Patakai Klaudia a sajtótájékoztatón hagsúlyozta, hogy Kecskeméten mind a városvezetés, mind pedig az érintett szakmai intézmények törekvése az, hogy a demenciával élők, a hozzátartozóik, és a velük foglalkozó szakemberek olyan támogató környezetet találjanak, amely a legmagasabb színvonalú, személyre szabott ellátások biztosítása. Ennek segítségével egy el- és befogadó, együttműködő közösség kialakítása révén minél magasabb életminőség elérést lehessen biztosítani a számukra. Ezért hozta létre a város a Települési Demencia Akcióprogramot, és ezért támogatja az Egészségfejlesztési Iroda működését és ezirányú tevékenységét is.