Idén is a Református Általános Iskola csapata nyerte a KVPL helytörténeti versenyt

Vissza a címlapra
Idén is a Református Általános Iskola csapata nyerte a KVPL helytörténeti versenyt

Idén is a tavaly győztes Kecskeméti Református Általános Iskola csapata szerezte meg az első helyezettnek járó vándorserleget a Kecskemét Város Polgára Leszek (KVPL) helytörténeti versenyben. A csapat tagjai: Balázs Anna (7.a), Kelemen Gergő Máté (7.b), Mádai Botond (7.b), és Stróbl Anita Anna (7.b), a felkészítő tanáruk pedig Telekes Tamás volt.

Idén 23. alkalommal nyitotta meg kapuit a Béke Általános Iskola, helyet adva Kecskemét Város Polgára Leszek (KVPL) helytörténeti versenynek.

A hagyomány szerint minden évben a 6. és 7. osztályos diákok számára hirdetnek próbát, melynek fordulói októbertől márciusig tartanak. Minden versenyév témáját egy-egy aktualitás adja, amely kapcsolódhat neves személyiségekhez, jelentős történelmi eseményekhez, évfordulókhoz, városépítészethez. A három fordulóban különböző műveltségi területek kerülnek terítékre. A történelem, az irodalom és a földrajz mellett teret kap a zene, a dráma és a képzőművészet.

Az idei versenyév mottója ez volt: „Hírös város az afődön Kecskemét..."

Ebben az évben a következő témákat dolgozták fel a versenyzők:

„Hírös helyszín"

Az idelátogató gyerekek a Vadaskerttel, a hazai vadak és őshonos háziállatok bemutatóhelyével ismerkedtek meg közelebbről, illetve a különböző kontinensekről származó élőállat-gyűjteménnyel és azok szokásaival.

A képzőművészeti forduló is ehhez a helyszínhez kapcsolódott.

Csíkos, foltos, zömök, nyúlánk, erős, törékeny, apró, óriás, vad, szelíd... című felhívással arra kérték a szervezők a versenyzőket, hogy tanulmányozzák az ott élő állatokat. Mutassák meg azok különleges formáit, sajátos színezetüket, „bőrük" mintázatát, díszességét vagy épp egyhangúságát, külsejük jellegzetességeit. Alkotásaikban szabadon alkothattak mindenféle megkötés nélkül.

• „Hírös irodalom és zene" fordulóban Petőfi Sándor, Jókai Mór, Katona József és más híres írók kecskeméti kötődéseiről, ill. a méltán híres Leskowsky Hangszergyűjtemény kiállításáról tudhattak meg többet a diákok.

• „Hírös hagyományok és helytörténet"

Az utolsó próba két jeles esemény köré épült; a szabadságharc 170. évfordulójára és Kecskemét város 650 éves fennállására emlékezetek a játékosok. Munkájukban a fő hangsúlyt a kutatás kapta.

Ebben a versenyévben 9 iskola 23 csapatot indított. A szerdai döntőbe az írásos fordulók alapján a 6 legjobb csapat jutott be. A versenyzőknek 10 próbát kellett kiállniuk, többek között : városnéző idegenvezetők voltak, emléksétán számoltak be neves költőkről, írókról, drámajátékban keltették életre városunk 650 évének 1-1 kiemelkedő eseményét, egyedi hangszereiket szólaltatták és mutatták be a közönségnek, állatokhoz köthető feladvány, keresztrejtvény, anagramma és villámkérdések is szerepeltek a kihívások között.

A döntőt Zsámboki Anna, a Kecskeméti Tankerület igazgatónője nyitotta meg, a díjakat pedig Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere adta át.

A zsűri elnöke Székelyné Kőrösi Ilona történész, főmuzeológus volt. A zsűri tagjai voltak: Császár Cirillné tanárnő, a verseny megálmodója, Zsámboki Anna, a Kecskeméti Tankerület igazgatónője, Dr. Sárközy István, nyugalmazott alpolgármester és Tóth Lászlóné, a Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola intézményvezetője.

Nemes küzdelem során dőlt el a helyezések sorrendje:

1. Hírös diákpolgárok (Kecskeméti Református Általános Iskola)

2. Aranyos apródok (Arany János Általános)

3. Mind2 (Bányai Júlia Gimnázium)

4. Kecskemét kis polgárai (Magyar Ilona Általános Iskola)

5. Alföldi vegyes páros (Arany János Általános Iskola)

6. Állatgondozook (Zrínyi Ilona Általános Iskola)

Galéria (76 kép)

Összes kép letöltése