Húsvét üzenete az írott tojásokon

Vissza a címlapra
Húsvét üzenete az írott tojásokon

„A Húsvét üzenete az írott tojásokon" címmel nyílik időszaki kiállítás 2023. március 17. péntek 14 órakor a Népi Iparművészeti Gyűjteményben (Kecskemét, Serfőző u. 19.) A Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata. támogatásával megvalósult kiállítás Jókainé Gombosi Beatrix népi iparművész és 8 fiatal alkotó (a mester és a tanítványai) viasszal írt hímestojásait mutatják be.

A megnyitón köszöntőt mond Hajagos Csaba, a Kecskeméti Katona József Múzeum Történeti-Néprajzi Osztályának vezetője, A kiállítást Kriskóné Dávid Mária etnográfus nyitja meg, a műsorban pedig közreműködik Pencz Janka, a Kodály Iskola 8. osztályos tanulója.

A megnyitót követően Jókainé Gombosi Beatrix mintegy 2 órás tojásírás foglalkozást tart majd.

A kiállítás 2023. április 22-ig, keddtől szombatig, 10-16 óra között lesz látogatható,.

Jókainé Gombosi Beatrix közel két évtizede vesz részt a népművészeti mozgalom életében. Etnográfus és művészettörténész, a népművészet iránti elköteleződését erősítette a gyakorlati kézművesség. Rabul ejtette a díszítőmotívumok gazdagsága, az archaikus szimbólumok mélysége.

Az alkotás és kutatás egysége jelenti számára a teljességet, amelyhez sürgető belső igényként társult a tudás átadásának vágya is. Elsőként a tojásírás területén szerzett érdemeket, népi iparművész és a Népművészet Ifjú Mestere címet. Ma már zsűritagként vesz részt a népi iparművészeti tárgyak minősítésében, külső munkatársként a Hagyományok Háza szakoktatója.

A kiállításon a motívumok tekintetében az erdélyi mustrák dominálnak. Megjelennek a gyimesi hímestojások mellett a moldvai, hétfalusi, háromszéki minták is. A falakon húsvéti rítusokat bemutató fotók illusztrálják az ünnepkört, és megterítenek egy húsvéti asztalt is.