Hungarikum lett az Univer Piros Arany és Erős Pista

Vissza a címlapra
Hungarikum lett az Univer Piros Arany és Erős Pista

A Hungarikum Bizottság pénteki ülésének döntése értelmében a kecskeméti székhelyű, 100%-ban magyar tulajdonban lévő Univer Product Zrt. klasszikus ételízesítői, az Univer Piros Arany és Erős Pista felvételt nyertek a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Molitórisz Károly az Univer Product Zrt. vezérigazgatója komoly sikerként értékeli a Piros Arany és Erős Pista termékek felvételét a Hungarikumok Gyűjteményébe: „Több évtizedes tradíció és kitartó, minőségi munka vezetett oda, hogy két klasszikus paprika készítményünk elnyerje a Hungarikum kitüntető címet. Magyarként, kecskemétiként és univeresként nagyon büszke vagyok vállalatunk kiemelkedő elismerésére. A siker egyaránt megilleti az Univer munkavállalóit és azt a több száz magyar paprikatermelő gazdálkodót, akik a hazai gasztronómia becses értékeinek minőségi alapanyagait immár több, mint négy évtizede megtermelik."

Az Univer termékek alapját a magyar földben termett kiváló alapanyag biztosítja, gyökerei egyértelműen Magyarország alföldi régiójához kötik a vállalatot. A nyersanyagok megfelelő minőségének és mennyiségének biztosítására az Univer több, mint 40 éve saját, kizárólag magyar termelői körre épülő termeltetési modellt alakított ki. Több száz, jellemzően Kecskemét 80 kilométeres körzetében dolgozó magyar őstermelő alkotja az Univer Product termeltetési rendszerének gerincét. Az élethosszon át tartó kapcsolat nem túlzás: a kölcsönös előnyökre építő modellben nem ritka, hogy mára az őstermelők második, harmadik generációja szállítja a cég termékeinek minőségi, magyar alapanyagait; ezzel biztosítva, hogy a magyar termőföld legjavából született termékek hazánkban és világszinten is értéket közvetítsenek.

Az Univer Product eredményeihez az 1960-as évek közepétől gyártott Piros Arany ételízesítő paprikakrém, később pedig az Erős Pista nyers darált erős fűszerpaprika készítmény jelentős mértékben hozzájárult. A paprika (Capsicum annuum) a legfontosabb magyar fűszernövény, melynek termesztése a XIX. század közepéig csak családi gazdaságokban folyt. A század végén a paraszti háztartásokban az őrleményen kívül darálmány formájában, sóval télire eltéve is használták már ételek, húsok ízesítésére. Az Univer erre a hagyományra építve fejlesztette ki a Piros Arany ételízesítőt. Az ipari megvalósítás az alapanyagok gondos megválasztásának és feldolgozásának köszönhetően a legmagasabb minőséggel járt együtt. A tubusos Piros Arany rövid idő alatt a magyar háztartások elmaradhatatlan ételízesítője lett. Sikerére alapozva fejlesztette ki és vezette be a piacra az Univer az Erős Pistát, mely durván darált erős fűszerpaprika készítmény és főként levesek, főételek utóízesítésére használatos. Az Erős Pistás üveg rövidesen a magyar éttermek asztalainak olyan elmaradhatatlan kelléke lett, mint a só- illetve borstartó. Az 1990-es években az Univer határokon túli terjeszkedésével megindult a termékek külpiaci értékesítése is. Mára az Univer, de az egész magyar élelmiszeripar legjelentősebb és legismertebb márkázott export termékei közé tartozik a Piros Arany és az Erős Pista.

Mindkét termék megtalálható a Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeit tartalmazó „Hagyományok - Ízek - Régiók" gyűjteményben, ami az Európai Bizottság Euroterroirs programjának magyar megfelelője. E termékek magyar gasztronómián túlmutató hatásának, sikerének elismeréseként a Hungarikum Bizottság 2015. januári döntésének értelmében a Piros Arany és az Erős Pista felvételt nyertek a Magyar Értéktárba, így a Kiemelkedő Nemzeti Érték címet viselték. A Hungarikum Bizottság pénteki döntése pedig meghozta a magyar élelmiszer számára elérhető legnagyobb elismerést: a két kiemelkedő minőségű paprikakrém felvételt nyert a Hungarikumok Gyűjteményébe.


HÁTTÉR:

Az Univer Product Zrt. Magyarország egyik meghatározó élelmiszeripari vállalkozása. A vállalat a világhírű magyar paprikából készült ételízesítő krémek - köztük a Hungarikumok Gyűjteményébe felvételt nyert Univer Piros Arany és Erős Pista -, fokhagyma és vöröshagyma alapú termékek, majonéz, mustár, ketchup, salátaöntetek, sűrített paradicsom, bébiételek és egyéb élelmiszeripari termékek gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A kecskeméti székhelyű cég 1948-as alapításától fogva 100%-ban magyar tulajdonban van, mely komoly üzleti sikerekkel párosul.  Az Univer Product a 2015-ös évet 19,5 milliárd forintot meghaladó rekord nettó árbevétellel zárta, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 600 főt.

Az Univer Product Zrt. az Univer csoport tagja. A holding érdekeltségi körébe tartozik továbbá a kereskedelmi egységeket tömörítő Univer Coop Zrt. és a régió egyik nagy múltú bevásárlóközpontja a kecskeméti Alföld Áruház. Az Univer közvetlen célja a magyar termékek, és ezáltal a magyar munkaerő elismertségének és tekintélyének növelése. Így tevékenységükkel mindent megtesznek a magyar gazdaság fellendítése, és új munkahelyek teremtése érdekében. További információk a www.univer.hu honlapon, valamint a 06-40-200-761-es helyi tarifával hívható infovonalon.

Piros Arany: növényi alapanyaga a finomra aprított állományú, pirosra érett fűszer- és pritaminpaprika. Tubusokba töltött ételízesítő krém, melyet főzéshez, szendvicsek és hidegtálak díszítéséhez használnak. Csípős és csemege (csípmentes) változatban készül. Ízfokozót nem tartalmaz, ízét az édes-, erős- illetve pritaminpaprika meghatározott arányú keverékének köszönheti.

Erős Pista: növényi alapanyaga a durván darált, pirosra érett erős fűszerpaprika. Üvegbe és tubusba töltött ételízesítő krém, melyet főzéshez illetve főként levesek, főételek utóízesítéséhez használnak. Ízfokozót nem tartalmaz, ízét kizárólag az erős fűszerpaprikának köszönheti.

A Piros Arany és az Erős Pista egyedi jellemzői

A Piros Arany és az Erős Pista csakis a legkiválóbb minőségű, pirosra érett, kézzel csipedett fűszerpaprikából készül. A csipedésre, azaz a terméskocsány és a csészelevelek teljes mértékű eltávolítására a zöldes árnyalattól mentes tiszta piros szín valamint a mellékízektől mentes, tiszta, friss paprika ízhatás érdekében van szükség. Emiatt csakis kézzel szedett fűszerpaprika, valamint a Piros Arany esetében kézzel szedett és szeletelt pritaminpaprika használható fel a termékek előállításához.

A frissen ledarált és bekevert paprika tartályokban kerül betárolásra, melyekben a növényi termés szöveteiben lévő szín- és íz anyagok feltáródnak. A Piros Arany esetében a tartályos tárolás után a termékek kiszerelése előtt állítják be a kívánt krémes konzisztenciát.

A Piros Arany és Erős Pista ételízesítőket a más paprikatermelő országokban készülő, hasonló termékektől egyedi színe és íze különbözteti meg. Íze gazdagabb, mint az amerikai/mexikói vagy a távol-keleti paprika krémeké illetve szószoké, mentes az azokat domináló ecettől és annak savanyú ízétől is. Így a levesek, főételek lehető legszélesebb körének ízesítésére alkalmasak. A Piros Arany esetében az íz kialakításában fontos tényező a fűszerpaprikák (csemege változat esetében csak édes, csípős változat esetében erős és édes) és a pritaminpaprika meghatározott aránya.

A Piros Arany és Erős Pista termékek fűszerpaprika alapanyaga 100 %-ban hazai termesztésű, a kalocsai és szegedi tájkörzetekből származik. Még nagyobb jelentőségű az a tény, hogy ez a termesztés kizárólag hazai nemesítésű fajtákra épül. A magas minőség zálogát jelentő, megfelelő alapanyag hosszú távú biztosítása érdekében az Univer 2010-ben saját fűszerpaprika fajtanemesítési programot indított. A vertikális integráció teljessé tételét a 2015-ben felépült és üzembe állított saját vetőmag üzem hozta el, melyben az Univer Product a Piros Arany és Erős Pista alapanyagául szolgáló fűszerpaprikák - Univer termelőkhöz kihelyezendő - vetőmag szükségletét állítja elő.