Hírességek is buzdítanak a református hit vállalására

Vissza a címlapra
Hírességek is buzdítanak a református hit vállalására

Kilencven napon át tartó kampányba kezdett a Magyarországi Református Egyház, hogy az őszi népszámláláskor a reformátusok jelöljék be vallásukat. A cenzus október 1-jén kezdődik, és egészen november 28-áig tart. Addig néhány naponta újabb ismert vagy „hétköznapi" emberek beszélnek arról, mit jelent számukra református hitük.

Sokfélék vagyunk, de összeköt református hitünk - ez a mottója a református egyház népszámlálási kampányának. Az ehhez készült spotban is öt különféle karakter bukkan fel: egy mentőorvos, egy pedagógus, egy kismama, egy gépészmérnök és Gundel Takács Gábor műsorvezető is.

A kampány egészen a népszámlálás végéig, vagyis november 28-áig tart. Közben nemcsak a reklámfilm szereplői, hanem számos más református is vall arról, mit jelent számára a közösség, amit a református testvérei között átél, a hite, és arról is, hogy az milyen élethelyzeteken segítette át.

Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester például őszintén beszél arról, hogy bár nyolcéves kora óta áll színpadon, mégis a mai napig izgul, ha a közönség elé lép, de imával legyőzi minden félelmét.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szeptember végén minden magyarországi lakcímre levélben küldi ki az online kitöltéshez szükséges kódot. A borítékban a népszámlálásról is találnak majd hasznos információkat. Minden háztartásnak egy lakáskérdőívet kell kitöltenie, és annyi személyi kérdőívet, ahányan a lakásban laknak. Ezek a kérdőívek nem lesznek a borítékban, de online és a számlálóbiztosoknál elérhetők. A kérdésekre a 2022. október 1-jén fennálló állapotot alapul véve kell válaszolni.

Az állampolgárok a népszámlálás első szakaszában, október 1. és 16. között az erre a célra létrehozott online felületen tölthetik ki a kérdőíveket. A második szakaszban október 17. és november 20. között a számlálóbiztosok már csak azokat a háztartásokat keresik fel, amelyekben nem töltötték ki online a kérdőívet. Aki valamiért mindkét körből kimaradt, még egy harmadik lehetősége is lesz, november 21. és 28. között települése jegyzőjénél töltheti ki az íveket.