Házilag barkácsoltak egy gépet, egyikük életét vesztette

Vissza a címlapra
Házilag barkácsoltak egy gépet, egyikük életét vesztette

A Kiskunhalasi Járásbíróság tárgyalás kitűzése nélkül 2 évre próbára bocsátotta (elhalasztotta a büntetés kiszabását) azt a 25 éves tompai férfit, akivel szemben foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt emelt vádat a Kiskunhalasi Járási Ügyészség.

A férfi, és édesapja 2021 tavaszán házilag barkácsoltak egy villanymotorral ellátott körfűrész gépet, melyet rendszeresen használtak fa és téglavágásra a férfi tanyája felújítása során.

Az eszköz kialakítása során nem tartották be a biztonsági előírásokat, a gép nem rendelkezett olyan megfelelősségi nyilatkozattal, ami az üzemeltetéséhez szükséges. Sem a fűrésztárcsa, sem az ékszíjhajtás nem volt ellátva védőburkolattal, illetve újraindítás elleni védelemmel.

Mindezen túlmenően számos további szabályt is megsértettek a kialakítás és a működtetés során. A férfi édesapját védőeszközzel nem látták el, és a férfi nem hívta fel a figyelmét arra sem, hogy az eszköz üzemeltetése fokozott figyelmet igényel.

2021. december 14-én a férfi édesapja megjelent a fia tanyáján, hogy az oda szállított téglákat felvágja. A téglavágás közben a fűrészgép vágókorongja eltört, és annak egy darabja a férfi édesapjának orrnyerge és homloka közé, a másik része pedig a mellkasába fúródott, melynek következtében nevezett elhunyt.

Az ítélet jogerős.

Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya