Házaspárok útja Dusnokon

Vissza a címlapra
Házaspárok útja Dusnokon

Dusnok - Átadták a Vajas-part mentén kialakított, a zarándokút megyei projektjében megvalósult Házaspárok útját a településen.

Az első stációnál tartott ünnepi pillanatok részesei lehettek a dusnokiak, és a meghívott vendégek, amikor Palotai Péter polgármester, Hodován Péter, a Kincskereső Egyesület vezetője, valamint dr. Kiss Hajnalka kalocsai zarándoksegítő felavatták, majd Kistamás István plébános megszentelte a Házaspárok útját. Másnap a Feketi-Kápolnát avatta fel Zsigó Róbert államtitkár, országgyűlési képviselő.

Palotai Péter polgármester a dusnokiak összefogását méltatta, és megköszönte, hogy sajátjuknak érzik máris, a kertek végében húzódó, példaértékű utat. Hodován Péter - a házaspárok útjának szorgalmazója  - arról beszélt, hogy korunk számtalan problémája a házasságok, a családok gondjaiban gyökerezik. - Amikor ma Magyarországon minden második házasság válással végződik, és a házasságkötések száma is egyre csökken, minden lehetőséget meg kell ragadni a kapcsolatok tartósítására, az együttélés nehézségeinek leküzdésére - mondta.

Az 1,3 kilométer hosszú Házaspárok útja 15 csodálatos stációjának tűzzománc plakettje, Gulyás Éva, szekszárdi művész alkotása. Erre az alkalomra elkészült az egyes stációkat bemutató kiadvány is.

A Sarlós Boldogasszony ünnepén átadott út, a 9. ilyen jellegű park a világon. A házasság fontos eseményeit, egyes állomásait örökíti meg, egy-egy igével, megszívlelendő üzenettel. Mint az elhangzott, az út elsősorban nem idegenforgalmi látványosság, hanem a gyógyulás helye, lehetősége. Akik járnak rajta, kapcsolatukban megújulnak és megerősödnek.

Az érdeklődők népes tábora, mintegy két óra alatt tette meg a Házaspárok útját, ahol minden megállónál egy-egy dusnoki házaspár olvasta fel az aktuális üzenetet. A program záróakkordja a csíkszentgyörgyi testvértelepülés által ajándékozott határ menti kereszt felavatása volt, majd a Duna menti folklór fesztivál Hajóson vendégeskedő horvát, szerb, bolgár csoportjai, illetve a helyi hagyományőrzői adtak fergeteges műsort.

Vasárnap, a Feketi-kápolna búcsújának ünnepén, szintén a zarándokút beruházásaként adták át a felújított kápolnát, illetve zarándokpihenőt. A Kistamás atya által celebrált ünnepi szentmisére a környező településekről is érkeztek zarándokok és a cserkészcsapat is kivonult. A dusnoki fejlesztést Zsigó Róbert államtitkár, országgyűlési képviselő adta át, majd a szakrális perceket követően családi programokat, versenyeket szerveztek, valamint a népi mesterek által készített míves darabok vásárán tölthették idejüket az érdeklődők.