Határtalanul: Erdély természeti és történelmi kincseit fedezték fel a Rákóczi iskola diákjai

Vissza a címlapra

A Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolájának 43 tanulója 5 pedagógus kíséretével 2016. május 10-13. között 4 napos erdélyi tanulmányi kiránduláson vett részt. A „Fedezd fel Erdély természeti és történelmi kincseit!" című projekt megvalósításához szükséges összeget az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt HATÁRTALANUL! program Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek című pályázati felhívásra készített munkánkkal nyerték, összesen 1.114.040 forint összegben.

A május 10-13-ig tartó utazás során megismerkedtek Erdély történelmi és földrajzi értékeivel. Nagyváradon barátságos focimeccset játszottak a gyerekek a Szacsvay Imre Általános Iskola diákjaival. Majd a székelyudvarhelyi szállásról csillagtúrákat tettek.

Koszorút helyeztek el Orbán Balázs és Tamási Áron sírján, felkeresték a parajdi sóbányát, megcsodálták a korondi kerámiákat, sétáltak a Gyilkos-tó körül és a Békási-szorosban.

Harmadik nap ellátogattak a Gyimesekbe. Felkeresték Gyimesbükkön az „Ezeréves határt", és iskolájuk névadójára emlékeztek a Rákóczi-várban.

Hazaúton megálltak Csíksomlyón a kegytemplomnál és felsétáltak a Hármashalom-oltárhoz, ahol nagy sürgés-forgás fogadta őket, mivel a pünkösdi szentmisére készülődtek.

Az utolsó nap elsősorban a magyar történelemről szólt. Elbúcsúzva a Széki-medencétől Vajdahunyad felé vették az irányt. A Hunyadi-család várának megnézése után Aradon koszorúzták meg a vértanúk emlékművét.

Négy nap elteltével, közel 1700 kilométerrel a hátuk mögött élményekkel gazdagodott, csillogó szemű hetedikesekkel tértek haza.