Három tucat sértett – rendőrkézen a gyanúsított

Vissza a címlapra
Három tucat sértett – rendőrkézen a gyanúsított

A kalocsai nyomozók vádemelést javasolnak egy szentpéterszegi nővel szemben. A felderítésben a Mátrix Projekt volt segítségükre.

Még 2023 februárjában rendeltek el nyomozást a kalocsai rendőrségen ismeretlen tettes ellen csalás gyanúja miatt. Egy fajszi lakos ugyanis néhány hónappal korábban az egyik közösségi oldalon talált egy csoportot, ahol kézműves karácsony díszeket hirdetett egy nő. A későbbi sértett 25 ezer forint értékben rendelt különféle termékeket, ám hiába várta az ünnep ékeit, azok soha nem érkeztek meg. Persze kiderült, hogy csalóval kötött üzletet, aki sokakat megkárosított.

A kalocsai nyomozók rövid időn belül megtalálták a bűnelkövetőt, és aprólékos munkával megkeresték és kihallgatták a károsultakat is. A végső mérleg szerint a 40 éves szentpéterszegi nő 35 embert csapott be. A csaló különböző csoportokban hirdette portékáját. Áldozataitól 2000 és 25 000 forint közötti összegeket csalt ki; könyvet, díszeket, játékokat ígért cserébe, ám a termékek jelentős részét nem küldte el.

A jelenleg szabadlábon védekező asszonyt üzletszerűen elkövetett csalásokkal gyanúsítják. Ügyében a nyomozás befejeződött; ellene a rendőrök vádemelést javasolnak, ezért az iratokat átadták az ügyészségnek.

Kérjük, fogadja meg a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság ajánlásait azért, hogy ne váljon csalás áldozatává:

- Ha lehet, belföldi kiskereskedelmi webhelyeken vásároljon, így nagyobb valószínűséggel kerülheti el, illetve oldhatja meg az esetleges problémákat!

- Nézzen utána a dolgoknak: vásárlás előtt keressen rá a hirdetőre, olvasson értékeléseket, ismertetőket az adott termékről!

- Kizárólag biztonságos fizetési szolgáltatásokkal fizessen! Gyanakodjon, ha pénzküldési szolgáltatás használatát kérik!

- Használjon webkártyát. Ez egy olyan - jellemzően virtuális - kártya, amelyet speciálisan csak online vásárlásokra szokás használni. A kártyát eseti jelleggel lehet feltölteni, az aktuális vásárláshoz igazodva, az éppen szükséges összeggel.

- Bank vagy kártyatársaság alkalmazásán kívül ne rögzítse a fizetőeszköz adatait!

- Minden esetben mérlegelje az előre történő fizetés kockázatait és az utánvétel költségét, különösen nagyobb összegű vásárlások esetén.

- Csak biztonságos internetkapcsolat használatakor fizessen; ne használjon ingyenes vagy nyilvános wifihálózatot!

- Csak biztonságos készülékről fizessen! Gondoskodjon az operációs rendszer és a biztonsági szoftverek folyamatos frissítéséről!

- Óvakodjon a hihetetlenül jó ajánlatokat kínáló reklámoktól vagy a csodát ígérő termékektől!

- Ha olyan felugró ablak jelenik meg a képernyőn, amely nem várt nyereményről tájékoztatja Önt, jusson eszébe, hogy ez nagy valószínűséggel egy rosszindulatú program!

- Ha nem érkezik meg a termék, vegye fel a kapcsolatot az eladóval! Ha nem válaszol, vegye fel a kapcsolatot bankjával és az online piactér üzemeltetőjével!

- Állítson be számlájához és kártyájához napi és tranzakciós limiteket, online vásárlási limitet vagy korlátozást, továbbá kártyájához geolokáció korlátozást (ha van rá lehetőség)!

Ha úgy érzi, hogy csalás áldozatává vált vagy illetéktelen személyekhez kerültek az adatai, hívja a számlavezető bankját, majd a rendőrséget, és jelentse be a történteket!

1