Hamisan vádolta meg ismerősét – pénzbüntetésre ítélték

Vissza a címlapra
Hamisan vádolta meg ismerősét – pénzbüntetésre ítélték

A Kecskeméti Járásbíróság tárgyalás kitűzése nélkül 180.000 forint pénzbüntetést szabott ki egy 64 éves kecskeméti férfivel szemben, akinek felelősségre vonását hamis vád miatt kezdeményezte a Kecskeméti Járási Ügyészség.

Az ügy lényege szerint a vádlott 2023. február 11. napján tett feljelentést a Kecskeméti Rendőrkapitányságon. Ekkor a hamis vád törvényi következményeire történő figyelmeztetést követően valótlanul azt állította, hogy az előző héten két férfi - közülük az egyik az ismerőse volt - felkeresték a kecskeméti lakásán és egy fegyverrel fenyegetve arra kényszerítették, hogy a 2.000.000 forintos megtakarítását adja át a részükre.

A feljelentés alapján a Kecskeméti Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el, melynek során a vádlottat tanúként hallgatták ki. Ennek alkalmával a feljelentésben foglalt állítását megismételte, így ismerősét gyanúsítottként hallgatták ki.

Két nappal később a nyomozó hatóság szemlét tartott a vádlott ingatlanában, ahol egy felcsavart szőnyegben megtalálták az állítása szerint elrabolt 2.000.000 forintot. Ezt követően újra tanúként hallgatták ki, amikor a korábbi állítását visszavonta és elismerte, hogy nem történt bűncselekmény. Erre figyelemmel a feljelentett férfi ellen indult büntetőeljárást megszüntették.

A bíróság döntése jogerős.

Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztálya