Hamis igazolványokkal az Európai Unióba

Vissza a címlapra
Hamis igazolványokkal az Európai Unióba

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség 2019. november 26-án közokirat-hamisítás bűntette miatt gyorsított eljárásban bíróság elé állított egy marokkói, egy palesztin és egy tunéziai férfit, akik 2019. november 23-án a kelebiai vasúti határátkelőnél egy nemzetközi gyorsvonat utasaiként hamis olasz és belga személyi igazolványokat adták át az őket igazoltató határrendészeknek. (A fotó illusztráció)

A három vádlott ugyanazon nemzetközi gyorsvonat utasaiként érkeztek 2019. november 23-án délután a szerb-magyar határhoz. Amikor a kelebiai vasúti határátkelőhelyen a határrendészek igazoltatták őket, a marokkói, palesztin és tunéziai férfiak hamis személyi igazolványokat mutattak fel, hogy bejuthassanak az országba.

A tunéziai és a palesztin férfi hamis olasz igazolványokat, míg a marokkói vádlott hamis belga személyi igazolványt adott át az őket igazoltató határrendészeknek. Az egyenruhások azonban megállapították, hogy az átadott okiratok az eredeti igazolványok utánzatai, így vádlottak hamis közokiratokat használtak fel azért, hogy jogszerűen léphessenek Magyarország területére.

A vádlottak tudták, hogy az okiratok hamisítványok, azok felhasználásával akartak az Európai Unió területére utazni.

A bűncselekményeket beismerő vádlottakat a rendőrök őrizetbe vették, majd a Kiskunhalasi Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette miatt 2019. november 26-án bíróság elé állította őket.

A Kiskunhalasi Járásbíróság a tárgyaláson bűnösnek mondta ki közokirat-hamisítás bűntettében és 8-8 hónap börtönre ítélte a vádlottakat, a börtönbüntetések végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. A bíróság a vádlottakat az országból 2 évre kiutasította, a hamis okmányokat pedig elkobozta. Az ítéletek jogerősek, ellenük senki sem fellebbezett.