György László államtitkár az iparkamarában

Vissza a címlapra
György László államtitkár az iparkamarában

Az elmúlt hónapok során szerzett tapasztalataikat és a következő uniós költségvetési ciklusra vonatkozó javaslataikat oszthatták meg György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkárral azok a vállalatvezetők, akik részt vettek 2020. június 26-án, pénteken délelőtt a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BKMKIK) kecskeméti székházában tartott szakmai fórumon - tudósított a hiros.hu

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és az Innovációs és Technológiai Minisztérium országos KKV-konzultációinak sorába tartozó alkalmat Gaál József nyitotta meg. A BKMKIK elnöke arra biztatta a megjelenteket, hogy miközben a napi ügyek nyomasztják őket, tekintsenek előre is, és gondolkodjanak távlatokban.

A fórum középpontjában - mint azt a beszélgetés felvezetéseként György László államtitkár is elmondta - nem kizárólag a koronavírus-járvány okozta válságból való kilábalás állt. Az államtitkár a 2021. január 1-jével induló új uniós költségvetési ciklus kapcsán arra vonatkozóan várt hozzászólásokat, véleményeket, hogy a vállalatok képviselői szerint mely pályázati formák működnek megfelelően és melyek szorulnak fejlesztésre.

György László elmondta: tisztában vannak azzal, hogy míg egyes rendszerek szakpolitikai területek szerint csoportosítják a pályázatokat, addig a vállalatok projektjei jellemzően komplex fejlesztések, beruházások, amelyek több területet is érintenek. Arra törekednek, hogy legyenek könnyen, gyorsan odaítélhető források és olyanok is, amelyek az egyedi igényeket is ki tudják elégíteni.

A gazdaságfejlesztéssel összefüggő intézkedések kapcsán kiemelte, hogy 600 milliárd forint többletberuházás valósul meg, és szándékukban áll további beruházásokat is ösztönözni.

A megjelent vállalatvezetők hozzászólásaikban a pályázatok kiszámíthatóságának, tervezhetőségének fontosságát hangsúlyozták, valamint a komplex szemlélet előtérbe helyezését szorgalmazták. Néhányan arra tettek javaslatot, hogy a szakképzéssel összefüggő beruházások is több lehetőséghez jussanak, mások pedig arra kérdeztek rá, hogyan jelennek meg a környezetvédelmi szempontok. A hitelmoratórium kapcsán pedig arról számoltak be, hogy tapasztalataik szerint a különböző pénzintézetek más és más módon értelmezik annak végrehajtási utasításait.

Az elhangzottakra reagálva György László államtitkár úgy fogalmazott: terveik szerint negyedévente, félévente írnak majd ki újabb és újabb pályázatokat, és várhatóan az eddigieknél magasabb összegekre is lehet majd pályázni. Jogos elvárásnak gondolja, hogy a vállalatok lássák, nagyságrendileg mikor juthatnak hozzá a megpályázott összeghez. A hitelmoratóriummal kapcsolatos visszásságok kapcsán azt kérte, az érintettek jelezzék ezeket a kamarának.

A konzultáció ezt követően zárt ajtók mögött folytatódott.

(Forrás: hiros.hu)