Gumi és polimer anyagok után kutatnak a kecskeméti mérnökök

Vissza a címlapra
Gumi és polimer anyagok után kutatnak a kecskeméti mérnökök

A kecskeméti székhelyű Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. és a kecskeméti Neumann János Egyetem konzorciuma 350 millió forint keretösszegű támogatást nyert K+F együttműködésük erősítésére, kibővítésére, mely projektben új, alternatív gumi és polimer anyagokat kutatnak autóipari felhasználásra - írta meg az autopro.hu

A projekt keretében és eredményeinek későbbi felhasználásával új, a haszongépjármű légfékrendszerek követelményeinek jobban megfelelő alapanyagokat fejlesztenek, hogy azok a Knorr-Bremse termékeiben hasznosulva növeljék a vállalat piaci versenyképességét.

A támogatás segítségével induló „Új fejlesztésű alapanyagok, nano-kompozitok alkalmazása sűrített levegős fék- és segédrendszerek tervezésében" című kutatás-fejlesztési projekt során olyan új eljárásokat és nano-kompozitokat tartalmazó alapanyagokat kutatnak, elsősorban műanyag és gumi anyagtudományi területen, melyek eredménye hosszútávú versenyelőnyt jelent a Knorr-Bremse számára és iránymutató megoldásokat kínál a hazai autóipar részére. Ezen eredmények alkalmazásával és a funkcionális újdonságok megvalósításával új prototípus rendszereket fejlesztenek ki. A Neumann János Egyetemmel való együttműködés a helyi tudásbázist és a kutatók ipari beágyazottságát növeli, a partnerek hosszútávú együttműködését elősegíti. A fejlesztésben mintegy 30 kecskeméti mérnök és 16 egyetemi kutató vesz részt.

(autopro.hu)