Gáspár Andrásra emlékeztek

Vissza a címlapra
Gáspár Andrásra emlékeztek

A Kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Technikumában ünnepi megemlékezést rendeztek a névadó, Gáspár András születésének 218. évfordulóján, 2022. november 23-án, szerdán.

Gáspár András 1804. november 23-án született Kecskeméten. Iskoláit szülővárosában végezte, csizmadiának tanult, de a huszárság utáni olthatatlan vágya miatt katonának állt. Alig volt 15 éves, amikor Nápolyba ment, ahol tizedes, őrmester, majd 1831-ben hadnagy lett.

Az 1848-as események Morvaországban találták, és a kormány hívására jött haza csapataival. Végigharcolta a szabadságharcot, melynek bukása után őt is az aradi várbörtönbe vitték. A katonai törvényszék halálra ítélte, de másfél év után kegyelmet kapott. A börtön után nem tért vissza Kecskemétre, hanem felesége bihari birtokán telepedett le. A szabadságharc bukását követően is ragaszkodott a Deák-féle pártpolitikai küldetéséhez, és ameddig egészségi állapota lehetővé tette, aktívan részt vett a politikai életben. 1884. augusztus 5-én hunyt el.

A ma rendezett ünnepségen műsort adtak az iskola diákjai, majd megkoszorúzták az aulában a névadóról készült festményt. Az ünnepségen részt vettek a hatvani Gáspár András Bajtársi Egyesület tagjai, Hatvan városvezetői, valamint Bihar község képviselői. Kecskemét városvezetése nevében dr. Fekete Gábor önkormányzati képviselő helyezett el koszorút az iskolai emlékhelynél.

Ezt követően az ünnepség résztvevői koszorút helyeztek el Gáspár András Fecske utcai szülőházának falán is. Itt Falu György alpolgármester képviselte Kecskemét városvezetését.

Galéria (24 kép)

Összes kép letöltése