Felvidéken jártak a piáros hetedikesek

Vissza a címlapra
Felvidéken jártak a piáros hetedikesek

„Gróf II. Koháry István és kortársai, kurucok és labancok nyomában a Felvidéken" címmel valósított meg projektet a HATÁRTALANUL! program támogatásával a kecskeméti Piarista Iskola.

A hetedik évfolyamának 66 diákja 5 pedagógus kíséretében május 8. és 11. között négynapos tanulmányi kirándulásra utazott ennek keretében a Felvidékre. A csapat megismerte a Felvidék legszebb tájait, az úti célok között elsősorban a kuruc-labanc háborúk korához köthető jelentős helyszínek szerepeltek.

Az első napon Somoskő vára, Fülek vára és Zólyom volt az úti cél. Füleken találkoztak gróf II. Koháry István, a kecskeméti Piarista Iskola alapítójának nevét viselő magyar iskola hetedikes diákjaival és tanárnőjükkel is.

Második nap Szentantalon, a Koháry-kastélyban jártak, majd Késmárkon nézték meg a Thököly-várat, és az evangélikus templomban megkoszorúzták Thököly Imre sírját. Este még borús volt az idő, másnap reggel viszont a hotelszobák ablakából a Tátra napsütötte havas csúcsaiban gyönyörködhettek.

Pénteken Lőcsén énekeltek a Szent Jakab-templomban, sétáltak a város gyönyörű főterén, aztán megmászták Szepes várát. Délután jutott idejük a betléri Andrássy-kastély meglátogatására is.

Az utolsó napon Rozsnyóról Krasznahorka várának érintésével Kassára utaztak. Itt megcsodálták a Szent Erzsébet-dómot, melynek fellépcsőztek a tornyába is, és megkoszorúzták a kriptában II. Rákóczi Ferenc, édesanyja, Zrínyi Ilona és bujdosótársai sírját. Aztán meglátogatták a Rodostói házat, végül egy rövid főtéri séta után indultak haza.

A diákok és tanáraik gondos munkával készítették elő a kirándulást. A legnagyobb élménynek az értékelő óra visszajelzései alapján a várak megmászása és a betléri kastély bizonyult.

Galéria (7 kép)

Összes kép letöltése