Évenként 26.000 tonna szén-dioxid megtakarítás a TERMOSTAR Kft. beruházása miatt Kecskeméten

Vissza a címlapra
Évenként 26.000 tonna szén-dioxid megtakarítás a TERMOSTAR Kft. beruházása miatt Kecskeméten

Az elmúlt napokban több fórumon is téves információk jelentek meg a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Kft. „Zöld távhő" kiemelt fejlesztési projektjével kapcsolatban. Rendkívül fontos a valóság tisztázása, hiszen több mint 11.000 kecskeméti család, kórház, iskolák, óvodák, kulturális intézmények biztonságos és környezetbarát ellátásáról van szó.

A TERMOSTAR Kft. átfogó fejlesztésének célja az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése és energiatakarékos távhőrendszer kialakítása Kecskeméten - az import földgáz megújuló energiával való kiváltásával. Az Európai Uniós támogatásból, állami forrás bevonásával, összesen 7,5 milliárd forintból megvalósuló projekt keretében a város déli iparterületén üzembe álló zöld biomassza fűtőmű üzembe állását követően évi 26.000 tonnával kevesebb CO2 kerül Kecskemét levegőjébe.  A környezettudatos beruházás az elmúlt években széleskörű ismertségre és támogatottságra tett szert városunkban. Fontos kiemelni: a fűtőmű üzembe állása miatt egyetlen fával sem vágnak ki többet, mint amennyit jelenleg kitermelnek tervszerű erdőgazdálkodás keretében. A faaprítékot ugyanis az erdőgazdálkodás során keletkező, egyéb faipari célokra nem hasznosítható vágástéri apadékból, valamint fűrészüzemi melléktermékből biztosítja a KEFAG Zrt.

Magyarországon a leginkább egészségkárosító légszennyező anyagok 76 százaléka a háztartások szilárd tüzelése miatt kerül a levegőbe. Jelentős javulás lenne elérhető ezen a területen a távhőellátás mint kiemelten környezetbarát fűtési mód további elterjedésével. Pozitív tendencia, hogy Kecskeméten az elmúlt években jelentősen megnőtt az igény a távhő iránt. Azért, hogy ez a megnövekedett igény környezettudatosan, megújuló energiából előállított távhővel lehessen kiszolgálni, szükségessé vált a kecskeméti távhőrendszer átfogó fejlesztése.

A projekt előkészítése során a TERMOSTAR Kft. külső szakértők bevonásával vizsgálta valamennyi szóba jöhető megújuló energia (geotermia, szél- és napenergia) felhasználásának lehetőségét. Ennek során világossá vált, hogy a mintegy 40.000 ember biztonságos és folyamatos ellátásához szükséges ipari méretű (~320.000 GJ) energia előállítására a legmegfelelőbb a faapríték, valamint városi zöld biomassza és napraforgó héj hasznosítására alkalmas fűtőmű. A TERMOSTAR Kft. tudatosan döntött a fűtőmű (és NEM erőmű) létrehozása mellett. A fűtőmű ugyanis az erőművel összehasonlítva kisebb tüzelőanyag-igényű, kevesebb környezetianyag terhelést jelent, ugyanakkor hatékonyabb hőtermelést valósít meg, szabályozott, ellenőrzött folyamat eredményeképpen.

A beruházás kiemelt szempontja az ellátásbiztonság növelése. A helyi energiaforrás felhasználása garancia arra, hogy akkor is lesz fűtés és meleg víz a kecskeméti távhős lakásokban, ha esetlegesen zavar keletkezik az importból származó gázellátásban. Mégpedig stabil, versenyképes áron.

A projekt tervezésénél a sikeres nyugat-európai gyakorlat szolgált mintaként. Ausztriában több mint 3000 biomassza alapú fűtőművet hoztak létre az elmúlt évtizedekben. Japánban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Kanadában egymás után valósulnak meg biomassza rendszerek. Az ottani tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az érintett településeken jelentősen javult a levegő minősége a biomassza fűtőművek üzembe állásával és a távhőellátás terjedésével. A fűtőművek ugyanis szigorú emissziós paraméterek betartásával létesülnek - szemben a háztartások gyakran helytelen fűtési megoldásával. Így minél többen csatlakoznak a rendszerhez, annál tisztább lesz a levegő.

A kecskeméti távhőfejlesztési projektre mindez fokozottan igaz: kizárólag olyan technológia kerül alkalmazásra, amely a szigorú Európai Uniós és hazai előírások betartásával üzemeltethető.

Fontos hangsúlyozni: a kecskeméti fűtőmű üzembe állását követően egyetlen fával sem kerül kivágásra több, mint amennyit a tervszerű erdőgazdálkodás keretében jelenleg kivágnak. A biomassza fűtőmű üzemben tartásához szükséges tüzelőanyagot az KEFAG Zrt. az erdőgazdálkodás során keletkező, egyéb faipari célokra nem hasznosítható vágástéri apadékból, valamint a KEFAG Zrt. fűrészüzemeiben keletkező fűrészüzemi melléktermékből biztosítja, 10 évre szóló szerződés keretében.

A stratégiai szintű energetikai beruházás eredményeképpen a kecskeméti távhőszolgáltatás európai színvonalú technológiával, korszerű, környezettudatos, fenntartható módon szolgálhatja ki a megnövekedett fogyasztói igényeket. A város déli iparterületéről a Széchenyiváros központjáig kiépített távvezetéknek köszönhetően számos közintézmény és ipari fogyasztó számára is elérhetővé válik a környezettudatos módon előállított, megújuló energiára alapuló távhőellátás.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK:

Négymilliárd forinttal támogatja az állam a TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. energetikai beruházását