Évadzáró társulati ülés a Kecskeméti Nemzeti Színházban

Vissza a címlapra
Évadzáró társulati ülés a Kecskeméti Nemzeti Színházban

Noha augusztus közepéig még játssza a 2020/21-es évad utolsó előadásait a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, szimbolikusan lezárták ezt a rendkívüli évet a szokásos társulati üléssel és az Együtt a Művészetért Díjátadó Gálával. (Fotók: Bús Csaba)

A 2021. július 30-án, pénteken tartott évadzáró társulati ülésen Cseke Péter igazgató köszöntötte a társulat tagjait, háláját kifejezve, hogy ebben a kiszámíthatatlan és akadályokkal teli évben is helytálltak és sokszor erőn felül teljesítettek. Ugyancsak köszönetet nyilvánított Kecskemét Megyei Jogú Város önkormányzatának, hogy ezekben a nehéz időkben is a kultúra mellett álltak. Az ősztől tavaszig tartó bezárás ellenére is több mint 200 előadással zárja a Kecskeméti Nemzeti Színház az évadot.

"Nagyon sok színház megirigyelte a kecskeméti közönség bátorságát, színházéhségét és átoltottságát az újranyitás után. Boldog vagyok, hogy pótolni tudtuk a bérletes előadásainkat, így az új évadot nem mindenféle foltozgatásokkal kell tölteni, valamint számolgatni, kinek mi maradt el, hanem tiszta lappal és ünnepre készülő szívvel indulhatunk" - mondta a direktor.

A társulati ülésen elhangzott, hogy újabb díjat alapított a színház, elhunyt kollégájuk, Látó Richárd karmester emlékére, amelyet a társulat zenében jeleskedő tagja kaphat meg minden év végén. Első ízben Károly Katalin zenei vezető munkáját méltatták a díjjal.

A 2020/21-es Évad Embere a társulat szavazatai alapján Varga Kata, a női szabótár vezetője lett, míg a Latabár-díjat Szemenyei János színművész kapta.

Az évad folyamán is számos díjat ítéltek oda a kecskeméti művészeknek: Cseke Péter Kossuth-díjat kapott, a színház állandó vendégművésze, Szerednyey Béla pedig Magyarország Kiváló Művésze lett. A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesültek Magyar Éva és Szemenyei János színművészek, valamint a színház vezető karmestere, Drucker Péter. A Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést nyerte el Matók Szilvia művészeti főtitkár. A Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült Frigyesi Tünde rendezőasszisztens, Domján Sándor ügyelő, valamint Szabó Csaba produkciós vezető, aki a Teátrumi Társaság Életműdíját is megkapta 2020-ban.

A díjazottakon kívül az évfordulós munkatársakat is megtapsolta az egész társulat: 40 éve van a színháznál és még mindig hűségesen dolgozik a női szabótárban Zsiniczki Márta. Nyugdíjba vonult Mészár Zsuzsa művészeti titkár, aki 20 évet töltött a színházban.

A prózai tagozat vezetésével Sipos Imrét bízták meg 2021 augusztusától, de színészként és rendezőként ugyancsak láthatja majd a közönség.

Társulati tagként üdvözölte Cseke Péter igazgató Horváth Alexandrát, Jankovics Annát, Járai Mátét, Koller Krisztiánt, illetve a Cseke-osztály frissen diplomázott színművészeit, Szabó Dorottyát és Varga-Huszti Mátét.

A 2021/22-es évadban vendégművészként szerepel Kecskeméten Polyák Lilla, Nagy Sándor, Kovács Gyopár, Gyuriska János, Hartai Petra, Mucsi Kristóf és Varga Zoltán.

A következő évadban ismét Kecskeméten rendez Szerednyey Béla és Nagy Viktor, továbbá Cseke Péter, Szente Vajk főrendező, Pataki András művészeti tanácsadó és Barta Dóra, a Kecskemét City Balett, a Kecskeméti Nemzeti Színház tánctagozatának művészeti vezetője szintén rendezni fog egy-egy előadást. Új rendezők ugyancsak érkeznek: Eszenyi Enikő, Kovács Lehel, Sipos Imre, valamint Ilja Bocsarnikovsz mutatkozik be a kecskeméti teátrumban ilyen minőségben.

Elszerződik a színháztól Bognár Gyöngyvér, Decsi Edit és Farkas Ádám.

Galéria (5 kép)

Összes kép letöltése