Európai Mobilitási Hét – Programok és lezárások lesznek Kecskeméten

Vissza a címlapra
Európai Mobilitási Hét – Programok és lezárások lesznek Kecskeméten

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata idén is megszervezi az Európai Mobilitási Hetet. A program fő célja a biztonságos, környezetbarát és fenntartható városi közlekedés megismertetése, népszerűsítése.

Programok:

2021. szeptember 16. (csütörtök)

KRESZ Szafari

Idén is lesz KRESZ Szafari, amint a Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottság szervez. Lényege: játékos feladatok keretében ismerhetik meg a tanulók a biztonságos közlekedés szabályait. Közlekedésbiztonsággal összefüggő feladatok megoldásával versengenek egymással, miközben megismerkedhetnek az állatok olyan jellemző tulajdonságaival, melyek szorosan kapcsolódnak a közlekedésbiztonsághoz is.

Helyszín: Kecskeméti Vadaskert- Kecskemét, Műkert sétány. 1.

Előzetes regisztráció szükséges! Információk: Dudásné Tóth Erika címzetes rendőr őrnagy, 0670/642-44-37; dudasnet@bacs.police.hu

2021. szeptember 20-22. (hétfőtől-szerdáig)

Bűnmegelőzési foglalkozás

Tematikus, interaktív közlekedésbiztonsághoz kapcsolódó bűnmegelőzési foglalkozás a kecskeméti általános iskolák 1-4. évfolyamai számára.

Helyszín: Hírös Agóra - Ifjúsági Otthon (Kecskemét, Kossuth tér 4.)

Előzetes regisztráció szükséges! Információk: Béres Réka, 76/513-581.

2021. szeptember 16-22. (csütörtöktől-szerdáig 10-17 óráig)

Veteránkerékpár kiállítás

Az Európai Mobilitási Hét keretében Papp Zoltán gépészmérnök gyűjteményével ismerkedhetnek a látogatók. Papp Zoltán családja a 19. század végén kezdett el kerékpárokkal foglalkozni. Az 1930-as évekre már sorozatban gyártották őket Nagykőrösön.

A kiállított muzeális kerékpárok nemcsak a 19. században hazánkban használt bringák világáról adnak hű képet, de felidézik a Papp család történetét is.

Látogatható naponta: 9.00 és 17.00 óra között

Helyszín: Hírös Agóra - Ifjúsági Otthon (Kecskemét, Kossuth tér 4.)

2021. szeptember 19. (vasárnap)

Európai Autómentes Nap – „Maradj egészséges, közlekedj fenntarthatóan!”

Helyszín: Kecskemét, Kossuth tér

09.00-16.00 óráig „Kecskeméti Kétkarikás Kritérium Kerékpárverseny” (korcsoport szerinti bontásban amatőr és profi versenyzők mérhetik össze tehetségüket, egy előre kijelölt, biztosított körpályán). A legjobban teljesítő versenyzők külön díjazásban részesülnek.

10.00-18.00 óráig Környezetvédelemmel, egészséges életmóddal, közlekedéssel kapcsolatos programok, bemutatók, játékos foglalkozások, kézműves foglalkozások, kerékpár szerviz, veterán és egyedi kerékpárok kiállítása, EU Információs sátor, egyedi építésű, alternatív meghajtású járművek, valamint hibrid- és elektromos meghajtású személygépjárművek kiállítása várja az érdeklődőket.

16.00 órától kerékpáros felvonulás

11.00 – 16.00 óráig regisztráció a kerékpáros felvonulásra

A már hagyományosnak tekinthető kerékpáros felvonuláson kicsik és nagyok együtt tekerhetnek biztosított útvonalon, hogy a fenntartható városi közlekedés élménye mindenkié lehessen. A felvonuláson előzetes regisztráció szükséges, hiszen idén is értékes tárgynyereményeket találnak gazdára a résztvevők között.

Helyszín: Indulás és cél: Kossuth tér.

A rendezvény napján 7 és 18 óra között az alábbi közterületek lesznek lezárva a motorizált közlekedés elől:

Deák Ferenc tér (Alföld áruház felőli oldal), Lechner Ödön utca, Luther köz, Arany János utca, Kisfaludy utca, Festő utca, Lestár téri parkolók (zsákparkoló), Kossuth téri parkolók (Lordok Háza előtt), Batthyány utca (Dobó körúti körforgalomtól a Katona József tér irányába), Dobó István körút (városközpont felőli oldal), Katona József tér, Trombita utca.

Kedvezőtlen időjárás esetén a foglalkozások a Hírös Agóra -Ifjúsági Otthonban kerülnek megrendezésre (Kecskemét, Kossuth tér 4.)

Szeptember 22.

Baleseti szimuláció

Kizárólag meghívott középiskolai osztályoknak a megelőzés fontosságát szem előtt tartva élethű baleseti szimuláció lesz 10 órától a Deák téren.

Bringás uzsonna

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felhívására Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata a már kerékpárral munkába, iskolába járók példás magatartását ismeri el a Bringás uzsonna megszervezésével. A „Bringázz a munkába!” (Bam!) kezdeményezés keretében Kecskemét főterén 15 és 17 óra között a rendszeresen kerékpárral közlekedőket egy kis uzsonnával kínálják meg a szervezők.