Épül tovább a kecskeméti egyetem

Vissza a címlapra

Rövidesen megkezdődhet a Kecskemét CAMPUS kivitelezés második üteme. Az erről szóló információkat 2021. január 29-én, pénteken délben Minda Imre László, a KEDO Zrt. vezérigazgatója osztotta meg a média képviselőivel.

Mint elhangzott, a Neumann János Egyetemért Alapítvány Kuratóriuma és Felügyelő Bizottsága a mai ülésén biztosította a szükséges forrást a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. CAMPUS II. ütemének kivitelezéséhez, így az ajánlati dokumentáció véglegesítése után a napokban elindul az Európai Uniós Nyílt Közbeszerzési eljárás A már üzembe helyezett Oktatási Épület mellett a beruházás második ütemében az Adminisztrációs épület, a Kollégiumi épületek és egy az Izsáki utat átívelő gyalogos Híd és egy közösségi és szabadidős tér megvalósítását tervezik.

Az Adminisztrációs épület összesen 5.280 m² hasznos területtel rendelkező kétszintes épület, amely az Izsáki úttal párhuzamosan, az Oktatási Épület szomszédságában kap helyet. Az új ingatlan 1.500 m² iroda kapacitással fog rendelkezni, amely a Neumann János Egyetem központi egységeinek, a szolgáltató ipar vállalatainak, a tudásközpontoknak és a tulajdonos, fenntartó Neumann János Egyetemért Alapítványnak is a székhelye lesz.

A két elemből álló Kollégiumi épületegyüttes már az egyetemvárosi funkciót szolgálja azáltal, hogy 600 férőhelyet biztosít az egyetem hallgatói számára. Itt összesen 292 darab 2 x 2 ágyas, közös fürdőszobás, illetve kétágyas önálló fürdőszobával felszerelt szobákat alakítanak ki. Ebben az épületben egy melegkonyhás étterem („menza") is helyet kap, ahol egyszerre 600 főt tudnak kiszolgálni. Kiemelten fontos, hogy a kollégiumi épület is hasznosítható legyen piaci szempontból, ezért ebben az épületegyüttesben is lesznek bérbe adható helyiségek összesen 540 m² területen.

A Kollégium szomszédságában, a CAMPUS komplexum központjában kialakuló közösségi tér mind a hallgatók, mind pedig a város lakói számára nyújt kiváló teret a találkozásokra, a kikapcsolódásra és a koncertekre.

Az Izsáki út feletti Híd a CAMPUS projekt egyik fontos téreleme, amely a tervek megismerése óta a városlakó közönség részéről a legnagyobb érdeklődést váltotta ki. Az Izsáki út fejlesztésével és négysávos bővítésével párhuzamosan a Híd megoldja majd a két oldal közötti biztonságos átjutást és a segít a forgalomszabályozásban, a dugók csökkentésében. A második ütemben megvalósuló elem a tervek szerint a GAMF-épület második emeletéből csatlakozik egy emelt szintű felső közlekedőbe, és így folytatódik az Oktatási és az Adminisztrációs épületeket összekötő szakaszig bezárólag.

A CAMPUS beruházás második ütemének 600 fős Kollégium fejlesztése lehetőséget ad a Neumann János Egyetem jelenlegi homokbányai kollégiumának átalakítására. A Neumann János Egyetem tulajdonában levő homokbányai ingatlanok fejlesztésével pedig csatlakozhatunk a homokbányai Zöld Város koncepcióhoz.