Építészeti díjat alapított dr. Farkas Gábor Ybl-díjas kecskeméti építész

Vissza a címlapra
Építészeti díjat alapított dr. Farkas Gábor Ybl-díjas kecskeméti építész

A fiatal pályakezdő építészek Bács-Kiskun megyében végzett, kortársaik közül kiemelkedő építészi alkotói munkássága elismerésére dr. Farkas Gábor Ybl-díjas építész díjat alapított. A Mende Valér Díj megismerése és ismertté válása érdekében 2020. szeptember 16-án, szerdán közösen tartott sajtótájékoztatót dr. Farkas Gábor DLA építész, a díj alapítója. Az eseményen jelen volt Katkics Tamás építész, a BKM Építész Kamara elnöke is.

Mint elhangzott, a fiatal pályakezdő a diploma megszerzése után minden szakmában  szembesül azzal a ténnyel, hogy elhivatottságának és tehetségének bizonyítása érdekében akadályokkal teletűzdelt hosszú utat kell végig járnia. Az ismertséghez és az elismeréshez vezető út lerövidülhet akkor, ha kiemelkedő szakmai teljesítménye publicitást kap szakmán belül és kívül egyaránt.

Nincs ez másként az alkotó, tervező építész szakterületen sem. Egy-egy jól sikerült, elismerésre méltó építészeti alkotásról a hazai gyakorlatban csak az épületről készült fotók készítőjének neve szerepel, az építészt meg sem említik. A jelesebb beruházások átadása után csak a szalagot átvágó névsort közlik, az alkotó neve csak ritkán kerül nyilvánosságra.

Dr. Farkas Gábor véleménye szerint ezen idézőjelbe tett „gyakorlaton" - „helyzeten" ideje lenne változtatni. A változást az építészeknek kellene generálniuk, az építészet társadalmi presztízsének magasabb szintre emelésének szándékával.

- A több, mint fél évszázados szakmagyakorlás során szerzett tapasztalataim, valamint a saját életutam eseményeinek értékelése inspirált arra, hogy valamilyen formában segítsem a fiatal, tehetséges építészek pályakezdését, megismerését és ismertté válását - mondta dr. Farkas Gábor. - Fontosnak tartom ezt azért, mert a jó értelemben vett ismertté válás révén kapott feladatok tervezése során nagyobb lehetőség adódik az építészi tehetség kibontakozására és igazolására. Ezen kívánatos folyamatot (folyamatokat) szeretném segíteni azzal, hogy díjat alapítok, melynek révén reményeim szerint a díjazottak lehetőséget és további inspirációt kapnak tehetségük kibontakoztatására.

A Mende Valér Díj plakettjét Szemők Zsuzsanna szobrászművész, az oklevelet pedig Zalatnai Pál grafikus tervezte.

Az első díj átadására 2020. októberében az „Építészet Hónapja" rendezvény keretében kerül majd sor.

Mende Valér Károly (Pinkóc, 1886. április 4. - Bécs, 1918. január 7.) magyar építész, grafikus. A magyar népi építészet volt legnagyobb hatással építészi munkásságára (népies stílus), de a kortárs angol és finn építészek is nagy hatással voltak rá. 1916-ban szerzett háborús betegsége miatt hunyt el 32 éves korában Bécsben, 1918-ban.

Kecskeméten megvalósult főbb alkotásai:

1910. Hajdú-villa, Kecskemét, Irinyi u. 10.

1910. Villa, Kecskemét, Budai Dezső fasor 6.

1909-1913. Református Teológia és Jogakadémia (Újkollégium), Kecskemét

1910-1911. Luther udvar (az evangélikus egyház bérháza), Kecskemét

1913-1914. mozgófénykép-színház (Városi Mozi), Kecskemét

Galéria (11 kép)

Összes kép letöltése