Embercsempész banda újabb két tagjának letartóztatása

Vissza a címlapra

A Kecskeméti Járási Ügyészség vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt újabb két gyanúsított letartóztatását indítványozza, akik a múlt héten elfogott társukkal együtt Baja térségében két autóval összesen 10 külföldit szállítottak Nyugat-Európába.

A megalapozott gyanú szerint az embercsempészek és a korábban tetten ért társuk előzetes megállapodásuknak megfelelően 2022. szeptember 13-án délután Baja térségében egy ún. „előfutó" és két szállító járművel megjelenve egy tanyán, az államhatárt illegálisan átlépő 10 külföldi szállítását kezdték meg az M5-ös autópályán Nyugat-Európába. Amikor az egyik szállító jármű sofőrje - észlelve a rendőri ellenőrzést - letért az autópályáról, járművében 6 migránssal a kecskeméti rendőrök Kerekegyházán tetten érték. A most elfogott két férfi egyike szervezte be társait anyagi haszon ígéretével a szállításra és az ő feladata volt „előfutóként" a szállítás zavartalanságának biztosítása.

Az embercsempész csoport felgöngyölítését végző nyomozók összehangolt akciójának eredményeként Jász-Nagykun-Szolnok megyében most elfogott bűntársakat őrizetbe vették és minősített embercsempészés bűntette miatt gyanúsítottként kihallgatták.

Az ügyészség a legszigorúbb kényszerintézkedés, a letartóztatás elrendelését indítványozza mindkét férfival szemben, mert a terhükre rótt bűncselekmények súlyossága, büntetéssel fenyegetettsége miatt fennáll a szökésük, elrejtőzésük veszélye. Ezen kívül az elkövetés szervezett jellegéből megalapozottan tartani lehet attól is, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a bizonyítás eredményességét veszélyeztetnék, továbbá letartóztatásukat a bűnismétlés reális veszélye is indokolja.

Bács-Kiskun Megyei Főügyészség