Elkészült Kecskemét Fenntartható Városi Mobilitási Terve

Vissza a címlapra
Elkészült Kecskemét Fenntartható Városi Mobilitási Terve

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával a „Fenntartható városi közlekedésfejlesztés" című felhívásra Kecskemét Fenntartható Városi Mobilitási Tervének (SUMP) készítése címmel nyújtott be támogatási kérelmet, mely 51.500.000 forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A projektzárót november 28-án, hétfőn tartották a városházán.

A sajtó-nyilvános ünnepélyes projektátadó rendezvényen Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Majd Kanalas Imre, a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. stratégiai és városfejlesztési csoportvezetője, valamint Szele András, a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. központvezető-helyettese, tudományos munkatársa adtak részletes tájékoztatást a projektről.

Mint a tájékoztatókban elhangzott, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata egy olyan Fenntartható Városi Mobilitási Tervet (SUMP) készített, amely integrált megközelítésre épül, valamint jól nyomon követhető Kecskemét városának fenntartható mobilitás iránti elkötelezettsége. Egy olyan stratégiai terv elkészítése volt a cél, amely a városlakók és a környékből ingázók, valamint a helyi vállalkozások közlekedési igényeinek kielégítésére, továbbá a Kecskemét élhetőségének javítására fókuszál.

A munka keretében megtörtént a tervezés háttérfeltételeit képező lehetőségek és erőforrások felmérése, a tervezés menetrendjének és fókuszpontjainak meghatározása. A tervezés során feltárásra kerültek a város közlekedését befolyásoló adottságai, sajátosságai, a jelenlegi közlekedési rendszer kínálata, a jövőbeli igények és szükségletek, valamint a város közlekedési rendszerében rejlő potenciálok. A terv kiemelt figyelmet fordít a „környezetbarátabb" közlekedési formák elterjesztésére, továbbá az utas ás áruforgalmi lehetőségek optimalizálására, szervezésére és irányítására.

Ezek a törekvések olyan mobilitási rendszert eredményeznek, amely nemcsak műszaki tartalmában, hanem településképi megjelenésében és szolgáltatási jellemzőiben is képes választ adni korunk kihívásaira, s hozzá tud járulni egy új mobilitási kultúra kialakulásához.

Galéria (7 kép)

Összes kép letöltése