Elkészült a Széchenyivárosi Közösségi Ház

Vissza a címlapra
Elkészült a Széchenyivárosi Közösségi Ház

Kibővült, modernizálódott és minden elemében korszerűsödött az egykori Széchenyivárosi Közösségi Ház, amely mostantól több mint 561 m²-en várja a városrész lakóit a civil és kulturális élet hasznos eltöltésére. A projekt 127.500.000 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A támogatás intenzitása 100%, a beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, valamint hazai társfinanszírozással valósult meg.

A városrészi közösségek kialakítása, formálása érdekében Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00420 azonosító számon pályázatot nyújtott be „Széchenyi István Közösségi Ház komplex kialakítása" elnevezéssel, amelyre 127.500.000 forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. A támogatás intenzitása 100%, a beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, valamint hazai társfinanszírozással valósult meg.

A projekt a Széchenyi István sétány 6. szám alatt valósult meg, az épület a felújítást megelőzően is közösségi házként funkcionált, illetve a városrész fiókkönyvtára is itt üzemelt. A beruházás keretében az önkormányzati tulajdonú Széchenyi István Közösségi Ház komplex felújítása és átalakítása valósult meg. Az 561 m2 hasznos alapterületű, az 1980-as években épült kétszintes épület mind műszakilag, mind funkcionálisan elavult volt, a projekt keretében teljes körűen modernizálásra, műszakilag korszerűsítésre került.

A földszinten három közösségi terem létesült, melyek közül a nagyobb befogadóképességű 80 fő, a másik kettő 20-20 fő befogadására alkalmas. Az egyes közösségi terek mobilfallal flexibilisen lehatárolhatóak, így teremmé leválaszthatóak, illetve összenyithatóak. A földszinten elhelyezésre került két kisebb irodaegység is a szervezési, igazgatási feladatok ellátására, valamint új vizesblokk és ruhatár is kialakításra került. Az emeleten a fiókkönyvtár megmaradt, csak néhány alaprajzi ésszerűsítés valósult meg. Az emeleti vizesblokk felújításra szorult és emellett egy új babakocsi tároló is létesült.

A felújítás során megvalósult az épület projektarányos komplex akadálymentesítése és energetikai felújítása. A távfűtéses épületben megújultak a fal, a padló és a lépcsőburkolatok, az álmennyezet, a homlokzati és a belső nyílászárók, a fűtési vezetékek, a hőleadó radiátorok. Megújultak az épület elektromos vezetékei- és gyengeáramú hálózatai, továbbá korszerű takarékos LED-es fényforrások lettek felszerelve.

A szintek közötti akadálymentes közlekedés megoldására, valamint az időskorú látogatók érdekében a lépcsőházban új személyfelvonó lett kiépítve.

A „zöld környezet" szempontok érvényesítése alapján növényzettel borított, kibővített zöld olvasóterasz, zöld mellvéd és zöld flórafal létesült. Az építmény alaprajzi és funkcionális átalakításánál az épület környezetében létesítendő park építési és átalakítási tervei is figyelembevételre kerültek.

A Széchenyi István Közösségi Ház újjáépítésével a városrész lakói számára a közösségi funkciók és a közösségformálást erősítő terek egy épületben történő kialakítása új lehetőségeket biztosít a kulturális és a civil élet, a helyi közösségi szerveződések erősítésére. A közösségi ház ünnepélyes átadására 2023. szeptember 18-án kerül sor.

A projekt megvalósulása a www.kecskemet.hu oldalon követhető.

További információ kérhető: Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Fejlesztéspolitikai Iroda | Pályázati és Közbeszerzési Osztály

Elérhetőség: 06 76 513-513 | palyazat@kecskemet.hu

Galéria (10 kép)

Összes kép letöltése