Elindultak a refisek kerékpárral Aradra

Vissza a címlapra
Elindultak a refisek kerékpárral Aradra

2023. október 3-án, kedden reggel elindult Aradra a Kecskeméti Református Gimnázium elől a kerékpáros csapat. Ebben az évben a 13 diákot 4 tanár kíséri.

Ünnepélyesen búcsúztatták a kerékpárosokat a gimnázium előtt. Kuti József református lelkész nyitóáhítata után Szenes Mártonné Durucz Anna, a Kecskeméti Református Gimnázium igazgatója köszöntötte a csapatot, majd Kecskemét városvezetése nevében Jánosi István sportért felelős tanácsnok, önkormányzati képviselő kívánt jó utat az Aradra indulóknak.

Az előzmények: 1998-ban látta vendégül az iskola a Puskás Technikum küldöttségét, és akkor fogalmazódott meg, hogy a következő évben a Kecskeméti Református Gimnázium is csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez. Első alkalommal 1999. október 3-án szálltak nyeregbe a refisek. Azóta már 300 refis diák járta meg a Kecskemét - Tiszaalpár - Csongrád - Szentes - Hódmezővásárhely - Mezőhegyes - Battonya - Arad távot kerékpárral, és rótta le kegyeletét az aradi hősök előtt. 2020-ban a járványhelyzet nem engedte a kerékpártúra megszervezését. Ezért idén csak a 24. túra indul, ami abban is eltér a 2021-estől, hogy ismét októberben kerékpározzák végig a Kecskemét - Arad távot és emlékeznek meg a szabadságharc hőseiről. A mostani csapattal együtt így már 313 fős lesz a képzeletbeli aradi kerékpáros család.

A kedden reggeli búcsúztatón a fenntartó egyházközség, az iskola és a kerékpáros emléktúrát támogatók emlékszalagot tűztek arra a koszorúra, amelyet majd október 6-án az aradi vesztőhelyen emelt emlékműnél helyeznek el a kerékpárosok a Kecskeméti Reformárus Gimnázium nevében. Ennek megfelelően a következő intézmények, illetve támogatók szalagja került a koszorúra:

Kecskeméti Református Egyházközség, Kecskeméti Református Gimnázium, Kecskeméti Református Általános Iskola, Kecskeméti Református Kollégium Internátusa, Kecskeméti Református Kollégium Konviktusa, Kecskeméti Református Pálmácska Óvoda, Kecskemét Vármegyei Jogú Város Önkormányzata, KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft., Seres Béla presbiter, Attila Virágszalon, Fotócenter Stúdió, Bortársaság Borszaküzlet, Tóth Mihály filmnyomó, Korte Bt., Bici Shop Kerékpárszaküzlet.

A kerékpártúrán részt vevő diákok: Biró Noémi, Bodor Dániel, Füredi Hanna, Hajdú Koppány Bulcsú, Juhász Dávid Edvárd, Keresztesi Lilla Laura, Paska Levente, Puskás Fanni, Suhajda Botond, Szabó Hanna, Szabó Éva Zsófia, Tálas Regő Áron, Tóth Zsófia Anna.

Kísérő tanárok: Csizmadia Szabolcs, Dulka Szilárd, Szabados László, Vincze Árpád.

Az útvonal:

Kedd: Kecskemét-Nyárlőrinc-Tiszaalpár-Csongrád-Szentes-Hódmezővásárhely.

Szerda: Hódmezővásárhely-Tótkomlós-Mezőhegyes-Battonya.

Csütörtök: Battonya-határ-Arad.

Péntek: Arad-Vesztőhely-határ-Kecskemét.

Galéria (75 kép)

Összes kép letöltése