Elindultak a refisek kerékpárral Aradra

Vissza a címlapra
Elindultak a refisek kerékpárral Aradra

Október 3-án, csütörtök reggel elindult Aradra a Kecskeméti Református Gimnázium elől a kerékpáros csapat. Ebben az évben a 13 diákot 6 tanár kíséri.

Ünnepélyesen búcsúztatták a kerékpárosokat a gimnázium előcsarnokában. Varga Nándor református lelkész nyitóáhítata után Kecskemét városvezetése nevében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester kívánt jó utat, majd Szenes Mártonné Durucz Anna, a Kecskeméti Református Gimnázium igazgatója búcsúzott.

Az előzmények: 1998-ban látta vendégül az iskola a Puskás Technikum küldöttségét, és akkor fogalmazódott meg, hogy a következő évben a Kecskeméti Református Gimnázium is csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez. Első alkalommal 1999. október 3-án szálltak nyeregbe a refisek. Azóta pedig már 233 diákjuk járta meg a Kecskemét - Tiszaalpár - Csongrád - Szentes - Hódmezővásárhely - Mezőhegyes - Battonya - Arad távot kerékpárral, és rótta le a kegyeletét az aradi hősök előtt. Idén már a 21. túra indult, és a mostani küldöttséggel immár 273 fős lett a képzeletbeli kerékpáros család.

Jelen volt az ünnepségen Sós Ferenc, a Puskás Technikum tanára, a kerékpártúra egykori ötletgazdája is. Aki ajándékot is hozott: az első közös túrára, az 1999-esre készült pólót, amit az akkori miniszterelnök - történetesen Orbán Viktor volt akkor is -látott el kézjegyével.

A csütörtök reggeli búcsúztatón a fenntartó egyházközség, az iskola és a kerékpáros emléktúrát támogatók emlékszalagot tűztek arra a koszorúra, amelyet majd október 6-án az aradi vesztőhelyen emelt emlékműnél helyeznek el a kerékpárosok a Kecskeméti Reformárus Gimnázium nevében. Ennek megfelelően a következő intézmények, illetve támogatók szalagja került a koszorúra: Kecskeméti Református Egyházközség, Kecskeméti Református Gimnázium, Információs és Technológiai Minisztérium, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, Kecskeméti Református Általános Iskola, Kecskeméti Református Kollégium Internátusa, Kecskeméti Református Kollégium Konviktusa, Kecskeméti Református Pálmácska Óvoda, Seres Béla presbiter, Attila Virágszalon, Fotócenter Stúdió, Bortársaság Borszaküzlet, Tóth Mihály filmnyomó, Korte Bt.

Az idei túra résztvevői:

Kecskeméti Református Gimnázium: Bodor Anna, Borbély Zoltán, Csonka Vanessza, Ficsór István, Földházi Ákos, Hajagos Lili, Hajdú Eszter, Jerémiás Kata, Juhász Kata, Molnár Dóra, Pintér Vanessza, Terjéki Gergő és Úr Eszter.

Tanárok: Csizmadia Szabolcs, Szabados László, Vass Ernő, Vincze Árpád, Sós Ferenc (Puskás Technikum Budapest) és Kalmár Béla (Budapest)

Az útvonal:

Csütörtök: Kecskemét-Nyárlőrinc-Tiszaalpár-Csongrád-Szentes-Hódmezővásárhely.

Péntek: Hódmezővásárhely-Tótkomlós-Mezőhegyes-Battonya.

Szombat: Battonya-határ-Arad.

Vasárnap: Arad-Vesztőhely-határ-Kecskemét.