Elindultak a refisek kerékpárral Aradra

Vissza a címlapra

Október 3-án, kedden reggel elindult Aradra a Kecskeméti Református Gimnázium elől a kerékpáros csapat. Ebben az évben a 13 diákot 4 tanár kíséri, valamint csatlakozott a túrához a Kecskeméti Katona József Gimnázium két diákja is.

Ünnepélyesen búcsúztatták a kerékpárosokat a gimnázium bejáratánál. Kuti József református lelkész, az igazgatótanács elnöke nyitóáhítata után Kecskemét városvezetése nevében Mák Kornél alpolgármester kívánt jó utat, majd Szenes Mártonné Durucz Anna, a Kecskeméti Református Gimnázium igazgatója búcsúzott.

Az előzmények: 1998-ban látta vendégül az iskola a Puskás Technikum küldöttségét, és akkor fogalmazódott meg, hogy a következő évben a Kecskeméti Református Gimnázium is csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez. Első alkalommal 1999. október 3-án szálltak nyeregbe a refisek. Azóta pedig már 220 diákjuk járta meg a Kecskemét - Tiszaalpár - Csongrád - Szentes - Hódmezővásárhely - Mezőhegyes - Battonya - Arad távot kerékpárral, és rótta le a kegyeletét az aradi hősök előtt. A mostani küldöttséggel immár 233 fős lesz a képzeletbeli kerékpáros család.

A hétfő reggeli búcsúztatón a fenntartó egyházközség, Kecskemét városa, az iskola és a kerékpáros emléktúrát támogatók emlékszalagot tűztek arra a koszorúra, amelyet majd október 6-án az aradi vesztőhelyen emelt emlékműnél helyeznek el a kerékpárosok a Kecskeméti Reformárus Gimnázium nevében. Ennek megfelelően a következő intézmények, illetve támogatók szalagja került a koszorúra: Kecskeméti Református Egyházközség, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, Kecskeméti Református Gimnázium, Kecskeméti Református Általános Iskola, Kecskeméti Református Kollégium Internátusa, Kecskeméti Református Kollégium Konviktusa, Kecskeméti Református Pálmácska Óvoda, Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye, 10. Kecskeméti Katona József Gimnázium, Varga László főtiszteletű úr, nyugalmazott főigazgató, Seres Béla presbiter, Attila Virágszalon, Fotócenter Stúdió, Bortársaság Borszaküzlet, Tóth Mihály filmnyomó, Korte Bt.

A túra résztvevői:

Kecskeméti Református Gimnázium: Gálik Máté, Kövecses Lilla, Kövecses Réka, Mankovics Mihály, Pásztor Attila, Perényi Máté, Petrik Gréte, Sipos Júlia, Tóth Ádám, Úr Barbara, Urbán Boglárka, Varga István, Zsoldos Roland.

Katona József Gimnázium: Kálvin Tamás, Putnoki Ferenc.

Tanárok: Csizmadia Szabolcs, Szabados László, Vass Ernő, Vincze Árpád.

Az útvonal:

Kedd: Kecskemét-Nyárlőrinc-Tiszaalpár-Csongrád-Szentes-Hódmezővásárhely.

Szerda: Hódmezővásárhely-Tótkomlós-Mezőhegyes-Battonya.

Csütörtök: Battonya-határ-Arad.

Péntek: Arad-Vesztőhely-határ-Kecskemét.