Elindult a Bírósági Fizetési Portál

Vissza a címlapra
Elindult a Bírósági Fizetési Portál

A bírósági szervezet folyamatosan próbál lépést tartani a digitális technológia fejlődésével. Az Országos Bírósági Hivatal a közelmúltban önálló Bírósági Fizetési Portált fejlesztett, amely március 4-én sikeresen megkezdte működését.

A fejlesztés a bírósági eljárásokhoz kapcsolódó elektronikus fizetési megoldásokat szélesebb körben teszi majd lehetővé, az ügyfelek számára kényelmes és ügyfélbarát szolgáltatásokat nyújt, a befizetések ellenőrzését is megkönnyíti. A portál indulásával egy időben frissültek az úgynevezett ÁNYK űrlapok is, melyek biztosítják a sikeres fizetésekről szóló új típusú fizetési ígérvények csatolását.

Az új portálon az Igazságügyi Fizetési Portálon korábban megszokott - adósságrendezési, csőd-, felszámolási, jog- és ténytörlési, valamint vagyonrendezési eljárásokban alkalmazott - fizetési módok mellett lehetőség van többek között a bírósági letéti számlákra teljesítendő összegek befizetésére, a perköltségek előlegezésére vagy a bírság jellegű befizetések teljesítésére is.

A Bírósági Fizetési Portál ügyfeleknek nyújtott kényelmi szolgáltatásai között szerepel a regisztrációt követően igénybe vehető felhasználói fiók, amelyen valamennyi kezdeményezett, befizetett és felhasznált fizetési tétel visszakereshető, a fizetési ígérvény letölthető. Az ügyfelek támogatására bevezették a jogcímekhez kötődő eljárási illeték kalkulátort is, amely segítséget nyújt a fizetendő illeték meghatározásában.

A portál támogatja a bankkártyás, úgynevezett VPOS fizetési megoldást az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszeren (EFER) keresztül, illetve a Magyar Államkincstárnál vezetett számlákra történő utalás esetében egyszerűbbé vált a közlemény rovat kitöltése és a fizetések ellenőrzése. Újdonság, hogy átutalásos fizetési mód választása esetében is fizetési ígérvényt állítanak ki az elszámolást követő munkanapon.

A portál a https://fizetes.birosag.hu címen, az oldal működéséről szóló bővebb információ pedig a birosag.hu-n központi honlapon érhető el.