Elhunyt Szemerey Andorné Törös Olga

Vissza a címlapra
Elhunyt Szemerey Andorné Törös Olga

Kecskemét - Életének 101. évében, hétfő hajnalban elhunyt Szemerey Andorné Törös Olga, az 1936-os berlini olimpia bronzérmes tornásza, Kecskemét város díszpolgára, akit 2014. augusztus 4-én, éppen 100. születésnapján beválasztottak a Halhatatlanok Klubjába.

Törös Olga édesapja tanító, iskolaigazgató volt a Szabó Kálmán utcai iskolában. A kis Olga már gyerekként is mozgékony volt, fiútestvéreinek köszönhetően kisgimnazistaként szaltózni is tudott.

Csak húszévesen kezdett el versenyszerűen foglalkozni a szertornával, a Debreceni Torna Egyletben Aradi Gyula irányításával. 1935-ben felvételt nyert a Testnevelési Főiskolára. Fővárosi tanulmányai mellett készült fel a főiskolai sportklub versenyzőjeként és a tornászválogatott tagjaként az 1936-os berlini olimpiára. A női tornászcsapat aranyéremre is esélyes volt, de a bírók a hazaiaknak pontoztak, így a magyar csapat a bronzérmet szerezte meg.

1934-ben a Debreceni Református Tanítóképzőn szerzett népiskolai tanító diplomát. 1939-ben végzett testnevelő tanárként, azt követően került Kecskemétre. A Kecskeméti Református Gimnázium és Óvónőképző testnevelő tanára lett. A háború alatt nem rendeztek rangos versenyeket, így a versenyszerű tornázás helyett a tanításra és az edzői munkájára koncentrált. Az óvónőképző felsőfokú iskolává alakulását követően aktívan közreműködött módszertani kiadványok készítésében is. Harmincöt évi fáradhatatlan és lelkes pedagógiai tevékenysége után 1974-ben ment nyugdíjba. Tőrös Olga a nap, mint nap végzett áldozatos munkája során megőrizte a szerénységét, és emberként is példaképül szolgált tanítványainak.

Tornászok és atléták egész generációját nevelte fel Kecskeméten, évtizedekre garantálva a magyar sikereket.

A Magyar Olimpiai Bizottság Nők a sportban bizottsága nem véletlenül tüntette ki 2011-ben életműdíjjal. A Kecskeméti Főiskola GAMF Karának sportcsarnoka 2011. május 18. óta viseli a nevét.

Férje, Szemerey Andor is fontos szerepet töltött be Kecskemét sportjában, ő honosította meg a városban a vízilabdát.

Törös Olga temetéséről később intézkednek.

(KTV)