Elhunyt Galambos Erzsi, a kecskeméti színház egykori színművésze

Vissza a címlapra
Elhunyt Galambos Erzsi, a kecskeméti színház egykori színművésze

Életének 92. évében elhunyt Galambos Erzsi Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulata és a József Attila Színház örökös tagja - tudatta a teátrum csütörtökön az MTI-vel. (Fotó: MTI/MTVA/Zih Zsolt)

Közleményük szerint a színművész méltósággal viselt betegségben hunyt el csütörtökön.

Galambos Erzsi, aki a József Attila Színház előtt csaknem két évtizeden át a Budapesti Operettszínház tagja volt, főleg zenés játékok, operettek szubrett- és primadonnaszerepeiben aratta sikereit, de jelentős prózai szerepekben is színpadra lépett. A musical műfajának egyik első hazai előadója volt, a Kossuth-díjat a musical műfajának magyarországi meghonosításáért és elismertetéséért, kiváló tánctudással párosuló, élményt adó színészi alakításaiért kapta meg.

Szülei Galambos Dezső és Palásthy Ilona voltak. Gyerekként Lakner Artúr Gyermekszínházában játszott. 1955-1958 között a Miskolci Nemzeti Színház tagja volt.

1958-1962 között a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban játszott, és itt készítette első koreográfiáit is.

1962-1964 között a budapesti Petőfi Színház tagja volt. 1964-ben a Fővárosi Operettszínházhoz szerződött. 1983-tól a József Attila Színház tagja volt.

Kezdőként Somlay Artúr, Latabár Kálmán, Rátonyi Róbert, Básti Lajos, Gombaszögi Ella és Honthy Hanna partnere volt.