Elhunyt a Kecskemétről elszármazott Bábel István, a „rántott húsok királya”
2022. november 9-én elhunyt a kecskeméti születésű Bábel István, a rákospalotai Pléh Csárda alapítója - derült ki a kifőzde Facebook-oldalának bejegyzéséből. (Fotó: Pozsonyi Zita / Bábel István a legendás falatozója előtt)
A magyaros kifőzde alapítója akkor vált igazán ismertté, amikor az amerikai gasztrosztár, Anthony Bourdain CNN-en futó műsorában szerepelt. A rákospalotai családi piaci kifőzde alapító-tulajdonosával korábban a Blikk is készített riportot.
Emlékezetes volt, ahogy Bourdaint magyarországi látogatásakor sokkolta az egyben kirántott kilós hússzelet, merthogy a Pléh Csárdában nem volt „fél adag". A helyet egyébként Jókuti András gasztroblogger azzal ajánlotta Bourdainéknek, hogy „van egy különleges, vagy inkább furcsa hely Budapest külvárosában, egy nagyon egyszerű, csúnya hely elképesztően hatalmas kajákkal; nem jó, de nagyon vicces."
* 7.50-től Pléh Csárda...
Az étkezdére sokan tekintettek bakancslistás helyként, és még távolról is odautaztak, hogy ehessenek az óriási rántott húsból, vagy rendeljenek egy hatalmas cordon bleu-t.
A Pléh Csárda volt a helyszíne az Anger Zsolt és Ascher Tamás főszereplésével, Nagy Bandó András novellája alapján készült Szalontüdő című kisjátékfilmnek.
Bábel Istvánnal a Blikk idén februárban készített interjút, s most ennek felidézésével emlékeztek a híres vendéglősre:
Ennyi rántott szelet nem is létezik! Az alapítás óta eltelt 34 év alatt, hozzávetőlegesen 2 millió, egyenként legalább egykilós rántott szeletet készített Bábel István, az immár nemzetközi hírű Pléh Csárda tulajdonosa és mesterszakácsa. A falatnyi fém bódé rákospalota egyik kis piacán bújik meg, ám könnyű megtalálni, ebédidőben kígyózó sorok állnak előtte, a teraszon ülők tányérjáról pedig lelóg a karhosszúságú rántott hús fele.
- Egy szelet hús, amely csirkemell vagy karaj, nagyjából 45 centi hosszú, s harminc centi széles. A súlya átlag 1-1,2 kiló, a rekorder szeletünk négykilósnál is nehezebb volt - emlékezett büszkén Bábel István, az apró étterem tulajdonosa. A Vasárnapi Blikk kiszámolta, nagyjából 8 szelet felel meg egy négyzetméternek, ami összességében 250 ezer négyzetméternyi rántott hús szőnyeget tesz ki. Ez nagyjából 13 magyar parlament alapterületének felel meg.
- 45 üzlethelyiségből választottam ezt a helyet 1988-ban. Ötezer forint volt a zsebemben induláskor, abból vásároltam nyersanyagot, így indult az üzlet - emlékezett vissza István, aki úgy csalta be az első vendégeket, hogy a kávékiöntőben felforralt olajat, amibe fokhagymát szeletelt. Ezt tette ki az ablakba, az illata utcákon át érződött.
- Először normális méretű adagokat tettem a tányérra. Aztán alig egy hónappal a nyitás után, éppen szilveszterkor, jött egy 130 kilós, több mint kétméteres óriás. Látva az adagot, csak ennyit mondott: ezzel lakjon jól maga! Na, ezután megnéztem, hogy én mennyit bírok megenni, és ahhoz igazítottam a méreteket - mesélte a legendás szakács.
Így születtek meg a mélytányérba púpozottan mért pörkölt és pacal adagok, vagy a gyermekfej nagyságú cordon bleu-k és a legendává vált rántott szeletek, amelyeket nem klopfolnak ki, így egy centi vastagok a sütés után is, és a felük lelóg a tányérról. „Nincs fél adag, na ne szórakozzunk már! A Mercedes-szalonban adnak fél autót?" - igazít el a Pléh Csárda honlapja.
Közben óriási termetű vendég érkezik a teraszra, a kezében tartott rántott szelet lelóg a tálcára. Mint kiderül, Kornél a felvidékről jött turistáskodni, negyedszer tér vissza Rákospalotára három hónap alatt. A barátai meséltek a helyről, és ő is teljesen rákattant. De vajon el tud bánni a kihozott rántott szelettel?
- Én alig 140 kiló vagyok, az pedig túl kicsi ehhez az adaghoz - mondja nevetve.
István étterméről tudósított már a CNN, s megfordult nála számtalan hazai és külföldi híresség is. Volt, aki 22 ezer kilométert repült Budapestre, majd a reptérről a taxival egyenesen idehozatta magát. A csárda Facebook-oldalát harmincezernél többen követik, rengeteg videó került fel a helyiségről az internetre, százak szelfiztek már az itt kapott húsokkal.
A teraszon percenként szólítják meg Istvánt, akit nem csak a betérő vendégek ismernek, járókelők is odaköszönnek, de az országon belül is bárhol megszólítják, sőt, Brazíliában is köszöntek már rá.
Ha István éppen ha nem főz, akkor eszik: azt mondja, óriási érzés, hogy a hivatása egyben a hobbija is.
- 67 éves vagyok, elmondhatom, hogy az életem felét ebben a bádogházikóban töltöttem. Most már a nevelt lányomék viszik a boltot, értenek hozzá, Anikó 1992-ben kezdett nálam.
Az elvek maradnak: alkohol nincs, és kóla sem. Házi málnaszörp, az igen. Az ételek három évtized alatt semmit nem változtak, úgy főzi, ahogy ő szereti azokat. A fejlődés viszont nem állt meg, az induláskor használt gépeket modernebbre cserélték.
Nehéz elképzelni, hogy soha nem akart volna egy puccos belvárosi étterem vezetője lenni...
- Soha. Dolgoztam én azelőtt a legnevesebb éttermekben. Államfőknek is tettem ételt az asztalukra. De az én habitusomnak a Pléh Csárda fekszik a legjobban.