Elfogadta Kecskemét közgyűlése a költségvetés módosítását

Vissza a címlapra
Elfogadta Kecskemét közgyűlése a költségvetés módosítását

Három napirendi pont tárgyalása miatt tartott rendkívüli közgyűlést Kecskemét önkormányzata 2022. november 24-én, csütörtökön délelőtt a városházán. A testület döntött a költségvetés módosításáról, az 1,3 milliárd forint helyi iparűzési adó (hipa) többletbevétel beépítésével, a hipa két százalékra emeléséről és az építményadó növeléséről.

Az első napirendi pont a költségvetés módosítását érintette, mivel az önkormányzat 1,3 milliárd forint többletbevételre tett szert a helyi iparűzési adóból. A növekvő kiadások fedezéséhez a helyi iparűzésiadó-bevétel megteremti a szükséges forrást, a kiadási oldalon jelentkező tételeket.

i1124Kozgyules.jpg

A megnövekedett energiaárak befolyással vannak a város költségvetésére - mondta Szemereyné Pataki Klaudia. A polgármester a nagyságrendek érzékeltetéséért példaként említette, hogy a díszterem két napos felfűtése 600 ezer forintba kerül - éppen ezért a mellette lévő, klímával fűthető tárgyalóban ült össze a testület csütörtökön -, és mintegy 1,3 milliárd forint kiadást jelent a városnak a megemelkedett energiaköltségek fedezése a kecskeméti közintézményekben. A takarékossági intézkedésektől 20-25 százalékos megtakarítást várnak, amivel 800 millió forintra szorították a város rezsiköltségét.

A polgármester elmondta, hogy a módosított költségvetés tartalmazza a rendkívüli állami támogatás összegét is.

Az önkormányzat 850 millió forint rendkívüli támogatásra pályázott, de a hipa-bevételtöbblet miatt a Pénzügyminisztérium biztosítottnak látta a város finanszírozását, ezért 194 millió forint támogatást hagyott jóvá az eredeti 850 millió helyett.

A hipából kompenzálják a kiadási oldalon lévő tételeket, úgy mint az uszoda támogatását - mely sporttevékenysége miatt 63 millió forint állami támogatásra is jogosult -, a városüzemeltetési cég támogatását 150 millió forinttal egészíti ki a város a kommunális jellegű tevékenysége érdekében, a járdák, kerékpárutak, zöldfelületek fenntartásának költségei fedezésére.

A közgyűlés némi vita után 12 igennek, nyolc tartózkodás mellett elfogadta a rendelet módosítását.

A közgyűlés szavazott a helyi adórendelet módosításáról is, melynek értelmében az eddigi 1,8 százalékról két százalékra emelik a helyi iparűzési adót, vagyis kivezetik az eddig érvényben lévő kedvezményt.

Emellett nő a szintén vállalkozásokat érintő építményadó is: az I. adóövezetben négyzetméterenként 600 forintról 1000 forintra, a II. adóövezetben 540 forintról 900 forintra emelkedik január 1-től.

A polgármester kiemelte, hogy a módosítást a jelentős kecskeméti vállalkozásokkal történt egyeztetést követően végezték el, és ez szükséges a 2023-as költségvetés hiány nélküli összeállításához. Gaál József alpolgármester hozzátette, hogy január 1-től a kisvállalkozások számára lehetővé válik az iparűzési adóalap egyszerűsített megállapítása, ami csökkenthet a terheiken - ez a 15 ezer kecskeméti vállalkozás közül mintegy hétezret érint.

A Szövetség a Hírös Városért képviselői kritikával illették a tervezett módosítást. Király József javasolta, hogy az egymilliárd forint éves bevétel alatti vállalkozásokat ne érintse a rendeletmódosítás. Gaál József alpolgármstere viszont a válaszában kifejtette: ez törvényileg nem lehetséges. Vancsura István is kifogásolta az adóemelést. Szerinte a kormány által elvont adókat kellene visszaszerezni a helyi adók emelése helyett. Szemereyné Pataki Klaudia reagálásában kifejtette, hogy az elvont pénz visszajut a városba, többek között az állam által támogatott útépítések formájában.

A közgyűlés 12 igen, három nem és négy tartózkodás mellett elfogadta a rendeletmódosítást.

Harmadik napirendi pontként arról döntött a közgyűlés, hogy december 22. és január 6. között igazgatási szünet lesz a polgármesteri hivatalban.

A következő közgyűlést 2022. december 8-án tartja a képviselő-testület, amikor egyebek mellett a jövő évi költségvetést is tárgyalják majd.

(Forrás: baon.hu / Fotók: hiros.hu)