Élénk marad Kecskemét lakáspiaca, nem várható árcsökkenés

Vissza a címlapra
Élénk marad Kecskemét lakáspiaca, nem várható árcsökkenés

Hat év alatt több mint kétszeresükre emelkedtek a lakásárak Kecskeméten, és a koronavírus-járvánnyal sem látszik megtörni a lendület. Bács-Kiskun megyében az idén várhatóan kétszer annyi új építésű ingatlant adnak át, mint egy évvel korábban. (Fotó: pixabay)

Noha több híradás szerint csökkenni kezdtek a lakásárak, a stagnálás és a megtorpanás valójában csak a fővárosban jellemző, az olyan prosperáló megyeszékhelyeken, mint amilyen Kecskemét, szinte egyáltalán nem - állapította meg az ingatlan.com friss elemzésében, melyben Bács-Kiskun megye, illetve Kecskemét több ezer lakáshirdetését és a hivatalos statisztikákat vizsgálta.

Évtizedes hullámvasút

Az elmúlt bő tíz évben a lakáspiac pályája hullámvasútéra emlékeztetett. A gazdasági világválság előtt 2007 volt az utolsó olyan év, amikor az ingatlanok minden településtípuson drágultak. A válság a lakáspiacon először a fővárosban éreztette hatását, majd 2009-től begyűrűzött az ország más területeire is, így Bács-Kiskun megyébe és Kecskemétre is.

A mélypontot 2013 jelentette, amikor a megyeszékhelyeken feleannyit sem kellett fizetni a lakásokért és házakért mint 2019-ben. Kecskeméten ennél is nagyobb a különbség, az átlagárak jóval több mint kétszeresükre emelkedtek. Míg a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2013-ban 10,3 millió forint volt a használt lakások átlagos értékesítési ára, addig tavaly jellemzően már 22,8 millió forintért cseréltek gazdát az ingatlanok.

A megtorpanás oka: a vírus

„Az elmúlt évek lakáspiaci erősödése a megyeszékhelyeken, a városokban és a kisebb településeken számos tényezőnek tulajdonítható. A gazdasági fejlődés, a bérek növekedése, az állami támogatások bővítése és a hitelkamatok csökkenése több anyagi forrást biztosított a lakásvásárlóknak. Ez a lendület Kecskeméten és környékén még akkor is kitartott 2020 első negyedévében, amikor a fővárosban jóformán már csak stagnáltak a lakásárak" - magyarázta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A koronavírus hazai megjelenése átmenetileg ugyan országszerte csökkentette a lakások és házak árát az év második negyedévében, de az ingatlan.com előrejelzése szerint Kecskeméten és a megye kisebb városaiban is hamarabb magára találhat a lakáspiac, mint Budapesten.

Korlátozás után fellendülés

Ezt az is mutatja, hogy Bács-Kiskun megyében tavaly egy híján 800 új lakást adtak át, idén pedig már a január-szeptemberi időszakban több mint 750-et. Az előző évek folyamatai alapján ez azt jelenti, hogy az utolsó negyedéves átadásokkal együtt az idén akár 1300 lakás készülhet el a megyében.

„Az új lakások iránti erős kereslet mellett a használt lakások piacán sem várható megtorpanás Kecskeméten és környékén. A járványhelyzet miatti, 30 napra tervezett korlátozások természetesen éreztetik majd hatásukat, de Bács-Kiskun megyében élénk lakáspiacra lehet számítani a közeljövőben is" - közölte Balogh László. Hozzátette, hogy bár az árak már nem fognak olyan ütemben emelkedni Kecskeméten, mint az elmúlt egy-két évben, az ingatlanok tartják az értéküket. Ha pedig a vakcina hamar meglesz, jövőre további drágulásra van kilátás.