Együnk minél több kajszibarackot!

Vissza a címlapra

A Kecskeméti Piacon már ládaszámra kapható a nyár egyik igazi sztárja, a sárgabarack, mely június végétől augusztus elejéig terem - tájékoztatta hírportálunkat az Intézmény- és Piacfenntartó Szervezet, mely ezúttal vásárlási, étkezési, és felhasználási tanácsokat is küldött a sárgabarackról.

"Imádjuk frissen leszedett állapotában, lekvárban, süteményben és joghurtban is. C-vitamin tartalma igen magas.

Ez azért is jó hír, mert a C-vitamin egy természetes antioxidáns, ami hozzájárul az immunrendszer egészségéhez, és még a bőr öregedését is késlelteti. A sárgabarack az A-vitamin probiotikumát, a béta-karotint tartalmazza. Két-három szem már fedezi a napi A-vitamin szükségletünket.

Ennek pedig rengeteg jótékony hatása van: segíti a látás és az immunrendszer egészségének megőrzését, és serkenti a máj méregtelenítő működését. De a bőr, a fogak és a csontrendszer is meghálálják. Rendkívül magas víztartalma miatt hidratál és méregtelenít. Rosttartalma újabb ok arra, hogy beillesszük étrendünkbe a sárgabarackot. A rostdús táplálkozás az egészséges emésztés, a megfelelő anyagcsere alapja.

A vásárlásnál igyekezzünk hibátlan, barna foltok nélküli szemeket válogatni. A keményebbek jobban bírják a szállítást, és főként befőtt eltevésre alkalmasak, míg a puhákból lekvárt főzhetünk.

A megvásárolt barack elfogyasztásával és feldolgozásával nem feltétlenül érdemes várni, hiszen utóérő, így gyorsan megpuhul, és előfordulhat, hogy bár befőttnek szántuk, már csak lekvárnak lesz alkalmas.

Rövid ideig forrásban lévő vízbe mártva héja egy darabban egyetlen mozdulattal eltávolítható, akár a paradicsomnál.

Jöjjön ki a piacra és válogasson az ízletes magyar kajszibarackok közül!"