Egyre több a „Zöld Óvoda” Bács-Kiskun megyében

Vissza a címlapra
Egyre több a „Zöld Óvoda” Bács-Kiskun megyében

Bács-Kiskun megyében 2020-ban hét óvoda két kategóriában szerzett ilyen minősítést. Zöld Óvoda minősítést kapott a Pirtói Vackor Óvoda, a Helvéciai Napvirág Óvoda és Bölcsőde, a Pálmonostorai Napsugár Óvoda és Szociális Szolgáltató, a Gátéri Liget Óvoda és Szociális Szolgáltató, valamint a Szent László Óvoda és Bölcsőde. Kalocsa Újvárosi Tagóvodája és a tiszakécskei Arany János Utcai Óvoda pedig mostantól büszkélkedhet az Örökös Zöld Óvoda címmel.

A gyermekek környezettudatos nevelésének és szemléletének megalapozását már kisgyermekkorban el kell kezdeni. Ha az óvodában szokásukká válik például a szelektív hulladékgyűjtés vagy a növények gondozása, akkor később sokkal nyitottabbak lesznek a környezetvédelem iránt.

A Zöld Óvodákban éppen erre fektetnek nagy hangsúlyt, kiemelt figyelmet szentelve a témának, hogy a gyerekekből környezettudatos felnőttek legyenek.

Mára számos hazai óvoda „zöld" szellemiségben neveli a gyermekeket. Ezek az intézmények indulhatnak az Agrárminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán, és ha megfelelnek a szigorú követelményrendszernek, Zöld Óvoda minősítő címet kaphatnak.

A PIRTÓI ÓVODÁBAN A TERMÉSZET SZERETETÉRE NEVELIK A GYERMEKEKET

A Százszorszép Óvodák pirtói Vac­kor tagintézménye először pályázott a Zöld Óvoda címre, és el is nyerte azt.

A kistelepülés egycsoportos óvodájába a községből és a környező tanyavilágból érkeznek gyerekek, akiknek nem idegen a természet szeretete, hiszen ők szinte festői környezetben élnek. A település határában fekvő 600 hektárnyi Pirtói-homokbuckás természetvédelmi területen európai szinten is kiemelten védendő élőhelyek találhatók, melyek számos védett és fokozottan védett fajnak adnak otthont.

Barnáné Szabó Mikor Márta, a Százszorszép Óvodák intézményvezetője büszkén mesélte, hogy a környezettudatosság nagy hangsúlyt kap a pirtói óvoda mindennapi életében: szelektíven gyűjtik a hulladékot, és az újrahasznosítás témáját is rendszeresen feldolgozzák. A csoportszobában zöldsarkot gondoznak, és sok növénnyel díszítik a helyiségeket. A gyermekek szinte mindennap kirándulnak a közeli erdőkben, látogatják a helyi tájházat, a térség piacait.

Működik itt egy „Tudóska" nevű tehetségműhely is, melyben Kissné Papp Edit, a pirtói tag­intézmény vezetője foglalkozik a természettudományok iránt érdeklődő gyermekekkel. Az „Ovikert Program" keretében a zöldségek és fűszernövények termesztési, valamint gondozási munkáiban vesznek részt a gyerekek.

Pedagógiai programunkban kiemelt helyet foglal el a környezeti nevelés - fogalmazott Barnáné Szabó Mikor Márta. Az intézményvezető hozzátette: fontosnak tartják, hogy az óvodások kreatívan gondolkodjanak a lehetséges jövőről. Személyes példamutatásukkal az óvodapedagógusok - Kissné Papp Edit és Faddiné Horváth Krisztina - megtanítják őket arra, hogy a jövő milyensége rajtuk és rajtunk is múlik.

Azzal, hogy egy intézmény elnyeri a Zöld Óvoda címet, még korántsem ér véget a környezettudatossággal kapcsolatos munkája. Sőt, ahogyan a pirtói óvoda intézményvezetője fogalmaz: ez folyamatos tevékenység, nem olyan cél, amit ha elértünk, el is felejthetünk.