Egyre nagyobb az igény a környezetbarát távhő iránt

Vissza a címlapra
Egyre nagyobb az igény a környezetbarát távhő iránt

Az "Új fogyasztók távhőrendszerre csatlakoztatása és a távhő rendszer korszerűsítése Kecskeméten" elnevezésű projektről tartott tájékoztatót 2019. november 21-én a TERMOSTAR Kft. Kecskeméten.

A már meglévő és új kecskeméti társasházaknál, irodaépületeknél ma már természetes, hogy a tulajdonosok, illetve fejlesztők komolyan mérlegelik a távhő használatát. Ennek a gazdaságosság és biztonság mellett a legfőbb oka, hogy az ingatlan értékét növeli, ha a ház üzemeltetése a lehető legkisebb környezeti lábnyomot hagyja maga után. Aminek tökéletesen megfelel a megújuló energiaforrások felhasználásával előállított távhő. A távfűtés előnye - egyebek mellett -, hogy helyben nem növeli a légszennyezettséget. Sőt, a korszerű fűtőműveknél kialakított szűrőknek köszönhetően összességében csökkentik a szennyezőanyag-kibocsátást. Az új, biomassza fűtőműveknél nulla közelébe kerül a levegőbe kibocsájtott szennyező anyagok aránya.

A környezettudatos gondolkodás mellett elkötelezett szolgáltatóként a TERMOSTAR Kft. hatékony és versenyképes szolgáltatással kívánja ösztönözni a távhőszolgáltatás mint kiemelten környezetbarát fűtési mód további elterjedését.

A beruházásá célja a hosszú távon fenntartható, környezettudatos, megújuló energián alapuló, hatékony távhőszolgáltatás megvalósítása, amely európai színvonalon szolgálja ki a lakossági és nagyfogyasztói igényeket.  

Pék Gáspár, a TERMOSTAR Kft. főmérnöke rendezvényen bemutatta a projekt négy fő elemét, amelyek a következők: a szolgáltatói hőközpont megszüntetésekhez tartozó új, korszerű felhasználói hőközpontok kialakításokból, piacbővítő beruházásokból és jelenleg földgáztüzelésű kazánnal ellátott épületcsoport távhőre csatlakozásából.

1. Homokbányai városrész

A Kecskemét város Integrált Településfejlesztési Stratégiájának része a Zöld Város kialakítása Homokbányán. A körzet hőenergiával való ellátása első ütemben a Mercedes-iskola gázkazánjaiból, második ütemben - ezt kiegészítve - megújuló energián alapuló távhőről történik majd.  Első ütemben a Mercedes-iskola és két intézmény - bölcsőde és nappali ellátó - távhősítése valósul meg.

2. Nyugati Városkapu városrész

Kecskemét egyik legdinamikusabban fejlődő városrészében a tervek szerint prioritást élvez a távhőszolgáltatás. A projekthez kapcsolódó fejlesztéseknek köszönhetően ezen a területen is lehetségessé válik a már meglévő és megvalósítás előtt álló épületek kiszolgálása környezettudatosan előállított távhővel. Amely iránt jelentősen megnőtt az érdeklődés az elmúlt években.

3. Belvárosi és egyéb piacbővítő beruházások

A tiszta levegőjű városközpont megteremtését szolgálja a belváros távhősítése. Minél kevesebb kémény füstöl a történelmi városközpontban, annál tisztább lesz ott is a levegő. Az elmúlt időszakban számos intézmény, és lakóközösség döntött a távhő mellett, ami a belvárosi távhőrendszer bővítésével tette szükségessé. Az épületek hőenergiával való ellátása és a gépészeti rendszerek üzemeltetése hosszú távú szerződések alapján mindkét fél számára előnyös feltételeket jelent.

4. Távhőrendszer fejlesztések, korszerűsítések

A Termostar Kft. Stratégiai tervében szereplő fejlesztések, korszerűsítések közül a jelen pályázatban az alábbiak projektek megvalósítására kerül sor:

• 409.  és 425. jelű tömbhőközponti körzetek szétválasztása

•  202. jelű tömbhőközponti körzet szétválasztása

• Margaréta Hőközpont szétválasztása (Nyíri u. 77/B.)

•  Primer oldali (fűtőművi) keringetés korszerűsítése • Szekunder oldali (hőközponti) keringetés korszerűsítése

Galéria (14 kép)

Összes kép letöltése