Éghajlatváltozási Platform ülés Kecskeméten

Vissza a címlapra

Megtartotta 2018. első negyedéves ülését a Bács-Kiskun Megyei Éghajlatváltozási Platform 2018. február 15-én, csütörtökön délelőtt a megyeházán.

A Bács-Kiskun Megyei Klíma Platform idei első ülésének a Megyeháza adott otthont február 15-én, melynek során többek között a megyei klímastratégia megvalósításához vezető megoldásokat egyeztették a résztvevők. A Platform tagjai között legalább egy dolog közös, hisznek abban, hogy az emberi akarat és beavatkozás egy élhetőbb világot eredményez.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat „Éghajlatváltozásra adott innovatív válaszok Bács-Kiskun megyében" című projektje 2017. december 31-én lezárult. A klímastratégia célkitűzéseit szolgáló együttműködések azonban koránt sem értek véget.

A megbeszélésen előadást tartott Kökény Attila, aki kitért a talajéletre épülő, szántás nélküli technológia és a minimumművelés fontosságára. Kökény Attilának a nemzetközi talajmegújító mezőgazdasági technológiák magyar adaptálásában kiemelkedő szerepe van, számos gazdaság számára nyújt tanácsadást a megfelelő géppark és vetésforgók gazdaságos átalakításában.

Az előadást követően Józan Tamás, a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. projektmenedzsere számolt be az idei év teendőiről. Többek között kiemelte, hogy egy jó gyakorlatok gyűjteménye készül, amely praktikus ötletek kínál az éghajlatváltozás elleni küzdelemre a lakosság, a vállalkozások és az intézmények részére.

A jelenlévők megerősítették, hogy egy olyan kódex elkészítésére van szükség, mely az együttműködés, valamint a szakmai tapasztalatok összegyűjtése és rendszerezése révén hozzájárulhat egy felelősebb és élhetőbb világhoz. A fenntartható életet biztosító magatartási tanácsokat és környezettudatosságot elsegítő módszereket tartalmazó elektronikus kiadvány terjesztése különösképpen Bács-Kiskun megyére terjed majd ki. Az előzetes tervek szerint háztartások, települések, szervezetek és gazdálkodók sajátosságaira szabva külön-külön fognak készülni.