Egészségkuckó az Autizmus Centrumban

Vissza a címlapra
Egészségkuckó az Autizmus Centrumban

Mint korábban hírül adtuk, az Autista Gyermekekért Egyesület (AGYE) az idén a szokásosnál jóval szerényebb központi pályázati erőforrásokból gazdálkodva kényszerül a kecskeméti és városkörnyéki autisták életét megkönnyítő, speciális fejlesztésüket elősegítő programjait megvalósítani. Egyebek mellett ezért is igyekeztek megragadni minden friss pályázati lehetőséget.

Ezek sorába tartozik a dm „Együtt egymásért - Jó tettekkel egy jobb világért" elnevezésű, a társadalmi felelősségvállalást a helyi célokért történő összefogás támogatásával elősegíteni kívánó pályázata, amelyen 500 ezer forintot nyert az idén 20 esztendős közhasznú egyesület "Fedezzük fel az ízeket! - Egészségkuckó az Autizmus Centrumban" című projektje.

Az autista gyerekeknél rendkívül gyakoriak az étkezési zavarok. Erősen szelektálnak az ételek íze, illata, állaga szerint, étrendjük néha 2-3 élelmiszerre szűkül, emiatt nem jutnak elég minőségi tápanyaghoz. A pályázat alapgondolata az volt, hogy ha saját maguk készítik el az ételt, sokkal jobban elfogadják az új ízeket. Az elnyert összegből vásárolt konyhatechnikai felszerelésekkel egy kisebbfajta tankonyhát, „egészségkuckót" alakít ki az egyesület a kecskeméti Autizmus Centrum tanulói számára, ahol a gyerekek megismerkednek a bio- és reformélelmiszerekkel, a korszerű ételkészítési technológiákkal.

Az autista gyerekek rendhagyó természetismeret órákon, babzsákos foglalkozások keretében ismerkednek majd az egészséges életmóddal, kiemelten az egészséges táplálkozással. A projekt során a dm munkatársainak segítségével kézzelfogható formában találkoznak a bio- és reformélelmiszerekkel, a helyes ételkészítési eljárásokkal. A program az autisták önkiszolgálásának fejlesztését, a közös tevékenységekben való együttműködését, az önálló életvitel megalapozását is jól szolgálja.

A napokban folyik a szükséges berendezések, eszközök beszerzése. Ennek során - egyebek között - konyhaszekrényekkel, gyümölcsaszalóval, olaj nélkül sütő fritőzzel, hűtőszekrénnyel, lekvárfőzővel, turmixgéppel, joghurtkészítővel, főzőlappal és grillsütővel szereli fel az Autista Gyermekekért Egyesület a Szalag utcai Autizmus Centrum „egészségkuckóját".  

A képeken az eddig beszerzett eszközök - és a "beszállító" autisták (a majdani felhasználók) - láthatók.