Dr. Szabó István magánorvosi rendelője Kecskeméten: Szív és érrendszeri betegségek kezelése

Vissza a címlapra
Dr. Szabó István magánorvosi rendelője Kecskeméten: Szív és érrendszeri betegségek kezelése

Közel húsz év állami egészségügyben eltöltött év után pár hónapja indított magánorvosi rendelést dr. Szabó István belgyógyász, kardiológus, hypertonológus specialista főorvos, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának (SBO) vezetője. Kecskeméten a Dobó körút 9-11. szám alatt fogadja a betegeket. (Lenti fotó)

Miért döntött úgy, hogy magánorvosi rendelést is indít?

Az elmúlt évtizedek tapasztalata hatására úgy éreztem, hogy szükség van - nemcsak a betegnek, hanem nekem is - arra, hogy több időt szánhassunk egy-egy páciensre. Eközben nemcsak az állapotáról, betegségéről beszélgetünk, hanem kicsit szorosabb, emberibb kommunikáció kialakítására is van lehetőségünk.

Milyen panaszokkal fordulhatnak Önhöz a betegek?

Köztudott, hogy a fejlett országokban a vezető halálokokat a szív- és érrendszeri betegségek adják. Ez nem csak a szívinfarktust jelenti, hanem ide tartozik az agyi keringési zavar, az agyvérzés, és az érszűkület is. A mozgásszegény életmód, a stresszes életvitel, a nagy mennyiségű cukor, a zsírtartalmú ételek fogyasztása nagyban hozzájárulnak ezen korfolyamatok kialakulásához. A jó hír viszont az, hogy ezeken kellő odafigyeléssel, életmódváltással, illetve a rizikófaktorok felmérésével, és a szükség szerinti orvosi- gyógyszeres beavatkozással lehet javítani.

A nők, vagy a férfiak a veszélyeztetettebbek?

Bár a statisztikai adatok szerint a férfiakat fiatalabb korban nagyobb mértékben érintik a szívbetegségek, mint a nőket, ugyanakkor 65 év felett már többen vannak a nők a szív, érrendszeri megbetegedettek között. Ezért amennyiben a rizikófaktorok valamelyikével rendelkezünk, illetve a családban már fordult elő érszűkület, stroke, magasvérnyomás betegség, vagy szívkoszorúér betegség, úgy érdemes a 45-50 éves kor környékén évente kardiológiai szűrővizsgálaton részt venni.

Magyarországon egyre népszerűbbek a magánorvosi rendelések. Nyílván sokunknak meg van a magyarázata arra, a véleménye arról, hogy miért. Ebbe inkább nem menjünk bele... De mit tud Ön nyújtani egy magánrendelésen?

A kardiológiai magánrendelés nagy előnye a teljesebb alaposággal és odafigyeléssel történő betegvizsgálat mellett, hogy a pácienseknek nem kell órákat várakozniuk, sőt akár esetleg szabadságot kivenniük. Hanem rövid előjegyzési idővel percre pontosan egyeztetett időpontra, kényelmesen érkezhetnek az ellátásra.

Milyen ellátásról van szó?

A rendelésemen nem csak kizárólag szív, illetve kardiológiai betegségek szűrése, kezelése történik, hanem általános belgyógyászati megbetegedések kivizsgálása is, mivel hypertonológus specialistaként is működöm. Így a kifejezetten magasvérnyomás betegség kivizsgálására, a terápia beállítására is van lehetőség. Ezen kívül végezhető EKG, 24 órás vérnyomásmérés (ABPM), 24-48 órás Holter EKG vizsgálat, szívultrahang, boka-kar index vizsgálat is a rendelés keretében.  A Holter EKG során mód van akár több napig is folyamatos EKG ritmus rögzítésére. Ezáltal nem csak a szabálytalan szívműködés, esetleges szívritmuszavarok felderítésére alkalmas, hanem a gyógyszeres kezelés eredményességének mérésére is lehetőség van.

Régóta ismert tény, hogy a rendelőben történő hagyományos vérnyomásmérés értékei gyakran nem pontosak. Mivel a „fehérköpeny" hatására magasabb vérnyomás értékek mérhetőek, mint egyébként nyugalomban. Ki lehet ezt a hibát valamilyen módon szűrni?

Az ABPM vizsgálat során lehetőség van pontosabb értékek meghatározására, illetve 24 órás idő intervallum alatt nappali, éjszakai vérnyomás értékek megfigyelésére. Így hitelesebb képet alkothatunk az esetleges magasvérnyomás betegségről, a terápia hatásosságáról. A fehérköpenyről pedig annyit, hogy éppen ezért tudatosan nem viselem a rendelőmben, hanem „civilben" fogadom a betegeket.

Milyen orvosi eszközparkkal rendelkezik a magánrendelő?

A rendelőmben elérhető eszközök közül kiemelném a WiWE eszközt, melyet világújdonságként fejlesztettek ki Magyarországon. Az eszköz képes EKG görbét alkotni intelligens algoritmus segítségével. Így megállapításra kerülhet a pitvarifibrillatio, illetve esetleges más ritmuszavar is. Az eszköz képes a stroke kockázatát, illetve az esetleges hirtelen szívmegállás kockázatát is megállapítani. Ezen kívül vér oxigén szintet mér, és lépésszámlálóként is funkcionál. Néhány éve még elképzelhetetlen volt, de ma már ez az eszköz képes arra, hogy telefonos applikáción keresztül folyamatosan kapcsolatot tartson a kezelőorvossal. Online kommunikáción keresztül pedig mód van az azonnali tanácsadásra is. Hozzá kell persze tennem, hogy természetesen egy magánrendelésen a teljes szakmai orvosi spektrumhoz tartozó vizsgálatok nem érhetőek el. Ugyanakkor az elmondható, hogy amennyiben szükséges, akkor a teljes kórházi háttér is adott a betegek további ellátásához, kivizsgálásához.

Dr. Szabó István belgyógyász, kardiológus, hipertonológus főorvos

Szakterület: belgyógyászat, kardiológia, hipertonológia

* Mellkasi panaszok szíveredetének tisztázása

* Egészséges egyének kardiológiai szűrése

* Rizikófaktorok meghatározása, besorolása

* Nem szív eredetű műtétek, kezelések előtti kardiológiai szempontú állapotfelmérés

* Szívbetegségek felfedezése vagy kizárása

* Szívbetegek kezelése: állapotfelmérés, gondozás, tanácsadás

Rendelő: 4D Ultrahang Diagnosztikai Centrum, Kecskemét, Dobó körút 9-11.

Rendelési idő: kedd 14.00-16.00

Bejelentkezés: +36 20 276 0909

weblap: http://sono4d.hu/doctors/dr-szabo-istvan/