Dióda lézerközpontot avattak a Neumann János Egyetemen

Vissza a címlapra

Véget ért a dióda lézerközpont kialakítása Kecskeméten, amelyben a Neumann János Egyetem a konzorcium vezetőjeként, a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. pedig konzorciumi tagként vett részt. A GINOP-2.3.3-15-2016-00041 azonosító számú projekt az Európai Unió és a magyar állam 100 százalékos finanszírozásában valósult meg, a vissza nem térítendő támogatás ősszege 518.164.155 forint.

A projekt ünnepélyes zárórendezvényén, 2021. július 27-én beszédet mondott dr. Weltsch Zoltán, a Neumann János Egyetem tudományos rektorhelyettese, Berczeli Miklós tanársegéd, dr. Biró Gyöngyvér, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft divízió igazgatója és Gaál József Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere, a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja, a BKMKIK elnöke.

Mint elhangzott, a projekt keretében egy új alap, és alkalmazott kutatási lézerlaboratórium jött létre. A laboratórium a technika mai állásának megfelelően élvonalbeli, hazánkban pedig - az újdonságánál fogva - két vonatkozásban hiánypótló.

Egyrészt az 1000 nm alatti hullámhosszúságú, jó sugárminőségű (BPP ≤4) és nagy fényteljesítményű (P(cw) ≥3kW) lézer sugárforrás (amelynek kifejlesztése a közelmúlt eredménye), másrészt a 3D impulzus üzemű lézersugaras mikro-megmunkálás miatt. A kecskeméti  hiánypótló kutatóhely három fő egységből áll: optikai szálban vezetett, nagyteljesítményű direktdiódás megmunkáló központ, optikai szálvezetés nélküli direktdiódás megmunkáló központ és impulzuslézeres szubtraktív mikro-megmunkáló központ.

A lézerlaboratórium infrastruktúrájának kialakítása a Neumann János Egyetem, a lézerlaboratórium eszközeinek specifikálása, beszerzése, rendszerbe állítása a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft feladata volt a Neumann János Egyetem bázisán.

A Neumann János Egyetem a megszerzett ismereteket az oktatásban a hagyományos és a duális képzés területén is kamatoztatni kívánja. A jármű-, gép-, elektromos-, elektronikai ipar területén a különböző teljesítményű lézereket ma a vágás, hegesztés és a gravírozás területén alkalmazzák, így az új laboratórium által ezeken a területeken lehet az oktatás színvonalának javítása mellett elsődlegesen a beszállító kis- és közepes vállalatok innovációs képességeit javítani.

Különösen nagy az igény a mikromegmunkálás iránt. A választott berendezéssel a fogászati implantátumok beépülését segítő felületmódosítási eljárásokat is lehet majd fejleszteni.