Díjátadások a Kecskeméti Városházán

Vissza a címlapra

A Hírös7 programjaihoz kapcsolódva adták át 2018. augusztus 23-án, csütörtökön a Kecskeméti Városháza Dísztermében a Kecskemét Város Környezetvédelméért Díjat, a Mathiász János Díjat, az Év Kecskeméti Mestere Díjat, valamint a Kecskemét Gazdasági Fejlődéséért Díjat. (Fotók: Vincze József)

A Kecskemét Gazdasági Fejlődéséért Díjat az Abraziv Mérnöki Iroda és Gépgyártó Kft-kapta meg idén. A díjat Turák József és Mondik Zsolt tulajdonosok vették át.

Az Abraziv Mérnöki Iroda és Gépgyártó Kft. több mint 30 éves múltra tekint vissza. Jogelődje 1984-ben alakult, jelenlegi formájában 1991 óta működik. A kezdeti 4-5 fő baráti kollektívából mára 97 főt foglalkoztató vállalkozás lett. Két gépészmérnök tulajdonos - Turák József és Mondik Zsolt - vezeti a vállalkozást, mely egyrészt takarmányipari és ömlesztett anyagkezelő technológiákat, másrészt gazdaságos, környezetbarát ipari mechanikus felülettisztító és felületkezelő technológiákat kínál.

A társaság különböző szemcseszórógépeket fejleszt és gyárt, jelentős az egyedi, speciális gépgyártásuk az egyedi vevői igények alapján. A cég elkötelezetten szolgálja a legújabb fejlesztéseket, innovatív megoldásokat kínál mind a hazai, mind a külföldi piac legkülönfélébb elvárásaira reagálva. Aktív részese a helyi gazdasági életnek, meghatározó szerepet tölt be a hazai takarmány-gyártó ipar technológiai fejlesztéseiben.

A több mint három évtized alatt a cég a fejlődési folyamat számos lépcsőfokát bejárta, hogy megépítse új telephelyét Kecskemét Déli iparterületén.

Idén elindul a harmadik gyártó csarnok építése is, rövid távú terveikben szerepel még további két gyártócsarnok építése, ahol helyet kap az új felületkezelő üzem és a logisztikai központ.

Legfőbb célkitűzésük az innovációs tevékenység fokozásával, a meghatározó hazai piaci pozíció megtartása mellett az export piacokon való sikeres jelenlét fokozása, a munkahelyteremtés, valamint Kecskemét város népszerűsítése a világpiacon.

Mathiász János Díjat kapott dr. Németh Krisztina okleveles kertészmérnök, főiskolai docens, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja.

Dr. Németh Krisztina a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen végzett 1989-ben, majd 2007-ben PhD fokozatot szerzett. 1988-1994 között az egri Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben foglalkozott szőlőnemesítéssel, generatív keresztezéssel, klónszelektálással, és fajtafenntartás kutatásokkal. 1994-től a az akkori Kecskeméti Főiskola Kertészeti Karán oktatott Szőlőtermesztés, BioCsemegeszőlő termesztés, Bor és italtörténet, Borturizmus és borjog tantárgyakat. A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet munkatársa.

Kutatási témái között szerepeltek többek között a környezetkímélő szőlőtermesztés technológiái, valamint a szőlő és a bor néprajzi vonatkozásai.

Rendszeresen publikál, számos kitüntetés és elismerés birtokosa.

2009 óta az Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság Kertészeti Albizottságának tagja és az MTA Kertészeti Bizottsága Szőlészeti és Borászati Albizottság tagja.

Kecskemét Város Környezetvédelméért Díjban részesült Sipos Istvánné erdészmérnök, a Kecskeméti Arborétum vezetője.

Sipos Istvánné Barát Mónika 1987-ben szerzett okleveles erdőmérnök diplomát Sopronban.

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Kft. munkatársa, a Kecskeméti Arborétum vezetője immár 20 éve. Az Arborétum születése óta figyeli, követi a zöldövezet minden egyedének növekedését, fejlődését. Az irányításával folyó gondozás, ápolás nagyban hozzájárul szépségének megőrzéséhez, gyarapodásához. Évente számos csoportos szakvezetés koordinátora, az arborétumi munkák irányítója.

Évszakhoz kötött tematikus túrák, A Fülemülék Éjszakája a Madarak és Fák Napja rendezvényhez kapcsolódóan, természetismereti vetélkedő diákok számára a Magyar Arborétumok Napján, az Erdők Hete programsorozat csupán pár rendszeres program, mely vezetésével gyarapítja a szabadidő tartalmas eltöltését a város polgárai számára.

A szervezett csoportok részére szóló szakvezetés és a növényismereti foglalkozások mellett az egyéni látogatók önképzését a tanösvények növény-, rovar- és állatvilág ismertető, éghajlati és talajviszonyokat bemutató táblái segítik.

Sipos Istvánné két évtizedes elkötelezett munkájával hozzájárul Kecskemét környezetvédelmi feladatainak ellátásához.

Az Év Kecskeméti Mestere Díjat Zsigó Józsefné népi iparművész, tojásfestő művész kapta meg.

Zsigó Józsefné, Zsigóné Kati, ahogyan mindenki ismeri, népi iparművész, tojásfestő művész Kecskeméten született, ma is itt él és alkot. Dubaiban a világ 5 legjobb tojásdíszítője közé választották, Európában pedig az első hellyel büszkélkedhet. Magyarországon a nagyközönség úgy is ismeri őt mint „A Tojásdíszítés Királynőjét". Két könyvet írt, az egyik német nyelven is kiadásra került.

2014-ben megnyitotta otthonában saját Hímes tojás kiállítását, melyet hazai- és külföldi vendégek szép számmal látogatnak, a gyűjteményben számos olyan alkotás látható, mely a világon egyedülálló. A népi iparművész falpingálással kezdte, majd jöttek a tojások, de fest képeket, rozettás mennyezetet, üveget, népi bútorokat és edényeket is díszít. Zsigóné Katit szó szerint körülveszi a népművészet, ám leginkább a tojásokkal szeret foglalkozni.

Több száz darabból álló különleges tojásgyűjteménye egy újabb darabbal bővült, elkészült élete fő műve A Nemzet Tojása, mely egyedülálló művészetét és hazaszeretetét szimbolizálja. Az alkotás elkészítése során 11 különböző technikát alkalmazott, amely világszinten is egyedülálló.

1993 óta minden Húsvétkor folyamatosan szerepel az országos médiában, így széles körben tudja közvetíteni elsődleges célját: a magyarság hagyományának ápolását, terjesztését. Szívesen tanítja, kicsiknek és nagyoknak a népművészetet, otthonában, művelődési házakban, iskolákban is.