Cseh és svéd harci repülők érkeztek vasárnap Kecskemétre

Vissza a címlapra
Cseh és svéd harci repülők érkeztek vasárnap Kecskemétre

A kecskeméti bázisra 2018. szeptember 23-án, vasárnap megérkeztek a többnemzetiségű Lion Effort cseh és svéd Gripen harci gépei, valamint a felszereléseket szállító C-17 Globemaster III. szállítógép. A NATO Boeing E-3 Sentry légtérellenőrző gépe már napok óta itt tartózkodik. A gyakorlat szeptember 24-én kezdődik és várhatóan két hétig tart. (Fotók: Temesvári Péter)

A kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison 2018. szeptember 24. és október 04. között rendezik meg a „Lion Effort 2018" többnemzeti repülő harcászati gyakorlatot. A JAS-39 Gripen vadászrepülőgépet használó országok gyakorlatán a komplex repülési feladatokat a Svéd Királyi Légierő, a Cseh Légierő, valamint a Magyar Honvédség vadászgépei és kijelölt állománya közösen hajtják végre. A Brazil Légierő és a Thai Királyi Légierő képviselői megfigyelőként vesznek részt a gyakorlaton.

A gyakorlat elsődleges célja a Gripen vadászrepülőgépek alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatok megosztása, a műveleti képességek fejlesztése, valamint a NATO-ban alkalmazott eljárások és módszerek gyakorlása.

Az említett időszakban a megszokottnál nagyobb mértékű légi forgalom, valamint hanghatás várható a Balaton, a Dél-Dunántúl, továbbá Kecskemét, Eger, Mezőkövesd és Poroszló térségében. A Magyar Honvédség kéri a lakosság szíves megértését és türelmét!

Galéria (6 kép)

Összes kép letöltése