Csatlakozott Kecskemét az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesületéhez

Vissza a címlapra

Csatlakozott Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesületéhez 2022. október 25-én. Az erről szóló dokumentumot a városházán Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere kedden délelőtt írta alá.

Az aláírást megelőzően az Egészséges Városok mozgalmat De Blasio Antonio, az Egészséges Városok Mozgalom Kárpát-medencei Egyesületének elnöke mutatta be.

Mint elhangzott, a WHO Európai Egészséges Városok programja 1987-ben indult el, célja az önkormányzatok és közösségek bevonása az egészségfejlesztésbe.

A néhány európai város együttműködésével elindult program rövid idő alatt világméretű mozgalommá vált. Napjainkban az Európai Régióban közel 100 projektváros és 30 nemzeti hálózat tagjaként közel 1500 város része a programnak.

A WHO Európai Egészséges Városok Hálózat a kezdetektől fogva ötéves megvalósulási fázisokra, úgynevezett ciklusokra határozza meg prioritásait. Az egyes ciklusokban a tagvárosok meghatározott témák és prioritások mentén végzik tevékenységüket. A VII. ciklus 2019-ben vette kezdetét.

AZ EGÉSZSÉGES VÁROSOK KÁRPÁT-MEDENCEI EGYESÜLETE

Magyarország az Egészséges Városok program 1987-es elindulása óta aktív résztvevője az európai hálózatnak. Hazánkból Pécs városa az elsők között, alapítóként csatlakozott az európai programhoz, és egyik fő feladata a nemzeti hálózat megszervezése volt, amely négy év hálózati együttműködést követően, 11 tagvárossal szövetséggé alakult 1992-ben.

Az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesületének jelenleg 26 tagvárosa van, melyből 9 város, határon túli területen található.

Baja, Békéscsaba, Budapest 13. kerület, Dunaszerdahely (Felvidék), Erdőszentgyörgy (Erdély), Győr, Gyula, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Kecskemét, Lendva (Muravidék), Magyarkanizsa (Vajdaság), Nagykanizsa, Pécs, Sopron, Szabadka (Vajdaság), Székelyudvarhely (Erdély), Székesfehérvár, Szentendre, Szigetszentmiklós, Szolnok, Szombathely, Szováta (Erdély), Topolya (Vajdaság), Zalakaros, Zalaszentgrót, Zenta (Vajdaság)

A tagvárosok célja a helyi lakosság egészségi állapotának javítása, fejlesztése az Egészséges Városok program alapelveinek figyelembe vételével: esélyegyenlőség biztosítása, közösségi részvétel biztosítása, széles körű együttműködés, minél több érintett szektor szereplőinek bevonása. Az egyesületi tagság lehetőséget biztosít a jó tapasztalatok, tevékenységek megosztására, tanulási lehetőségre, új módszerek elsajátítására.

TEVÉKENYSÉGI TERÜLETEIK

- Stratégiai dokumentumok készítése - egészségterv települések, munkahelyek, iskolák részére

- Egészséghatás vizsgálat alkalmazása a helyi önkormányzati döntéshozatali folyamatban

- Egészségfejlesztési programok különböző színtereken, különböző célcsoportok részére

- Tájékoztatás, szemléletformálás - egészségműveltség fejlesztése

- Hálózatépítés, együttműködés az egészségfejlesztés érdekében, konferenciák szervezése

De Blasio Antonio előadását követően aláírták a csatlakozási megállapodást, majd szakmai workshop kezdődött az egészségtudatosság, az egészségmegőrzés és a prevenció jegyében.

Előadók voltak:

- Dr. Bagi Anett, a Kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda vezetője az Egészségfejlesztési Iroda tevékenységét mutatta be

- Cserbán Józsefné, a Modus Alapítvány kuratóriumának elnöke: Kecskemét, mint demensbarát település és közösség.

- Molnár Szilárd, a CédrusNet Kecskemét Program szakmai vezetője: A CédrusNet Kecskemét Program, mint az aktív idősödést támogató társadalmi innováció.

- Boronkay Péter, paralimpikon: Mozgás-korlátlanul